Groeten uit Israël: Knesset keurt Reguleringswet goed

dinsdag 7 februari 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Hebben we de winter achter de rug? Misschien zal ik morgen mijn winterjas weer in de kast hangen, want morgen zal het veel warmer worden. Ook vandaag werden in grote delen van het land temperaturen van meer dan 20 graden bereikt. Hier in Jeruzalem moeten we tevreden zijn met 16 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een duidelijke temperatuurstijging. Sterke oostenwind in de bergen. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een centimeter gestegen en ligt nu op 213,34 meter onder de zeespiegel.

De tennisclub van mijn zoon hield gisteren de zogeheten 'ouder-kind training'. Excuses hielpen me niet, dus die avond moest ik mijn trainingsoutfit opzoeken om mijn zoon te vergezellen naar de tennisbaan. Heel goed na een dag werken. Er waren daar nog meer ouders en er was een gemeenschappelijke training. We gingen meteen aan het werk, al was het wel een paar jaar geleden dat ik voor het laatst een tennisracket vasthield. We hebben tenslotte veel plezier gemaakt, waarschijnlijk omdat ik de bal een paar keer heb geraakt en zelfs in staat was om twee punten te halen. Papa heeft zich dus niet te schande gemaakt. Maar nu serieus, ik vind zulke acties goed. Men heeft tegenwoordig niet altijd zoveel tijd om tijdens de week iets met de kinderen te ondernemen. Het was een welkome afwisseling. En dankzij de spierpijn, waarmee ik vanmorgen opstond, zal ik mij de avond van gisteren nog lang herinneren.

Kinderen gaan 's middags naar een of andere bezigheid,, dat is hier bij ons gebruikelijk. De steden en gemeenten bieden hiervoor zeer veel mogelijkheden aan. Altijd krijgen we aan het begin van het schooljaar brochures thuisbezorgd, waarin de aanbiedingen beschreven zijn. In het Hebreeuws noemt men deze bezigheden חוג 'Choeg', wat kring, studiegroep of cursus betekent. Veel steden hebben buurthuizen waarin deze activiteiten plaatsvinden. Daarbij zijn er cursussen zoals dans en ballet, muziek, pottenbakken, schaken, veel sporten zoals voetbal, tennis, zwemmen en nog veel meer. Op bovenstaande screenshot ziet u het ruime aanbod voor de kinderen in de stad Modi'in.

Men hecht er hier bij ons veel waarde aan, dat de kinderen bezig zijn. Natuurlijk zijn daar ook kosten aan verbonden, zodat niet iedereen zich zoiets kan permitteren. Het is moeilijk wanneer veel vrienden van een kind naar een voetbalcursus gaan en de ouders van dat kind daar geen geld voor hebben. Als ouders moet je er ook op letten, dat ze niet aan te veel cursussen deelnemen. Met tennis voor onze zoon en stemvorming, gitaar en naaien voor onze dochter zijn we al volledig bezet. Gelukkig is onze oudste al volwassen. Maar de kinderen zijn erg belangrijk voor ons Israëli's.

De zogeheten Reguleringswet is maandagavond door ons parlement, de Knesset, aangenomen. En dat is natuurlijk vandaag het hoofdthema in de media. Ik heb al een paar keer over deze wet geschreven. Het is inderdaad problematisch, iets met terugwerkende kracht te rechtvaardigen dat eerder als illegaal werd beschouwd. De oppositie is onmiddellijk in beroep gegaan tegen de wet en het is goed mogelijk dat de rechtbank deze wet niet zal laten doorgaan.

Als we deze week weer pizza willen eten op de redactie, dan moeten we nu de eindsprint inzetten voor het nieuwe nummer om Israel Today ook op tijd klaar te hebben. Omdat we graag actuele onderwerpen opnemen, is de laatste week voor het afronden van het magazine altijd bijzonder intensief. Sommige artikelen moeten nog worden geschreven, dan worden de pagina's proefgelezen en voorbereid voor het drukken. Daarom sluit ik mijn column van vandaag af en wens u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.