Groeten uit Israël: Weer stakingen van El-Al piloten

maandag 6 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is weer maandag, hier in Israël zitten we alweer midden in de arbeidsweek. Hoewel ik al meer dan 28 jaar in Israël woon, heb ik nog steeds dat zondagsgevoel. Misschien ook wel doordat de zaterdagavond ook hier in Israël de uitgaansavond is. Kort na het einde van de shabbat lopen de straten in Tel Aviv en ook in Jeruzalem vol met mensen. Toen ik nog studeerde, hield ik van deze dag. Vaak ben ik met mijn studievriend naar Tel Aviv gereden, waar we dan naar de bonte drukte op straat keken. Ik vond dat indrukwekkend. Maar ik vond het altijd wat jammer dat de dag daarna, op zondag, de gewone arbeidsweek weer begint. Uitslapen kon je niet. Maar het was zeker een kwestie van wennen, het hindert niemand. Ik ben er ook aan gewend geraakt, maar ik denk nog steeds aan de vrije zondagen in mijn jeugd. Dat waren mijn gedachten over de maandag.

Het wordt warmer. Elke dag iets meer. Vroeg in de ochtend is het nog steeds echt koud, maar tegen de middag wordt het dan al een stuk aangenamer. In Tel Aviv wordt het vandaag al 18 graden, wij in Jeruzalem moeten met een paar graden minder tevreden zijn. Morgen zou het nog weer warmer worden. En voor woensdag worden bovengemiddeld hoge temperaturen verwacht. Zelf heb ik genoeg van deze winter, de lente en de zomer mogen wat mij betreft weer komen. Ik ben al bijna vergeten wat hitte betekent.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gestegen en ligt op 213,35 meter onder de zeespiegel.

De zogenaamde Reguleringswet zal vandaag in de Knesset komen voor tweede en derde lezing. Over deze omstreden wet heb ik al voldoende geschreven. Ook als hij door het parlement wordt aangenomen, zou dat het ruimen van de woningen in Ofra, waar ik gisteren over schreef, niet verhinderen. Toch is deze wet een eis van de bewoners van de nederzettingen en uiteraard van de partij Het Joodse Huis van Naftali Bennett. Premier Netanyahu verzocht om pas na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump over deze wet te stemmen. Meer daarover in onze nieuwsberichten.

De aangekondigde protestactie in Ofra heeft gisteren plaatsgevonden, hoewel de ontruiming een maand is uitgesteld. Honderden mensen verzamelden zich op de straat, waar acht van de negen woningen staan die uiterlijk 5 maart geruimd moeten zijn, om te demonstreren tegen het ruimen en afbreken van de woningen. Ik begrijp dat het voor de gezinnen, vooral voor de kinderen die daar zijn opgegroeid, moeilijk is om hun thuis te verlaten. Maar de rechtbank heeft duidelijk verklaard dat woningen nooit gebouwd hadden mogen worden.

Herinnert u zich nog de staking van de El-Al-piloten? Eigenlijk dacht men dat de problemen nu opgelost waren, maar sinds gisteren werden er weer enkele vluchten geannuleerd, zeer tot ergernis van de reizigers. Ditmaal is er onenigheid over de salarissen van piloten van boven de 60 jaar, die geen vluchten meer uitvoeren, maar zich bezighouden met het opleiden van nieuwe piloten. Zij hebben een heel belangrijke taak, ze geven les op de vluchtsimulatoren en geven hun jarenlange ervaring door aan de jonge piloten. De piloten eisen hetzelfde salaris voor iedereen, ook voor de oudere piloten die niet meer vliegen.

Deze voortdurende annuleringen van vluchten zijn natuurlijk meer dan irritant. Zelfs het grondpersoneel van de luchthaven Ben Goerion dreigde de El-Al-vliegtuigen niet meer af te handelen. Veel passagiers vinden dat El Al zijn naam als ‘nationale luchtvaartmaatschappij van Israël’ niet meer verdient. We zullen wel zien hoe het verder gaat.
Inmiddels zijn er steeds meer goedkope vluchten van en naar Israël. Zo heeft de low-cost-maatschappij Ryanair onlangs verschillende nieuwe en heel goedkope vliegverbindingen aangekondigd. Voor € 19,99 naar Cyprus is toch helemaal niet slecht, nietwaar? Ook zouden er verbindingen naar Berlijn, Frankfurt en Baden-Baden zijn. Ik ben benieuwd.

En nu wens ik u een goede start van de arbeidsweek. Het ga u goed,

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.