Ontruiming van huizen in Ofra een maand uitgesteld

zondag 5 februari 2017 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft zondag uitgesproken, dat de negen huizen van de nederzetting Ofra, die op stukken grond zijn gebouwd die Palestijns privébezit zijn, voor 5 maart moeten worden ontruimd. De bewoners hadden om drie maanden uitstel gevraagd, de rechtbank stemde in met een maand uitstel. De ontruiming had oorspronkelijk komende woensdag moeten plaatsvinden.

Zondagmiddag zal in Ofra een protestbijeenkomst worden gehouden tegen de dreigende ontruiming van huizen in Ofra en ook tegen de ontruiming van de nederzetting Amona. Of dit nu wordt uitgesteld, is onduidelijk. In deze oproep voor de protestbijeenkomst in Ofra zijn de betreffende huizen met geel omcirkeld.

De presidente van het Hooggerechtshof, rechter Naor, verklaarde 'Er is geen twijfel over dat de betreffende huizen illegaal op particuliere Palestijnse grond werden gebouwd. De bouw van de huizen werd voortgezet, waarbij de ambtelijk ingestelde bouwstops en slooporders werden genegeerd. De bouw van de huizen werd na het indienen van de petitie tegen deze bepalingen voltooid, waardoor feiten werden geschapen'.

Het uitstel van de ontruiming met een maand motiveerde de rechter daarmee, dat ze de veiligheidstroepen voldoende tijd wil geven, zodat ze zich zonder haast op deze actie kunnen voorbereiden. Er zou geen reden voor zijn om de ontruiming wegens de voortdurend ingediende verzoeken nu binnen enkele dagen te moeten uitvoeren. De rechter zei te hopen, dat de bewoners van de huizen hun huizen op het vastgestelde tijdstip op vreedzame wijze zullen verlaten.

De organisatie 'Yesh Din' (Er is recht), die de Arabische grondbezitters steunt, gaf als reactie op het uitstel van de ontruiming: 'Deze huizen, die zich op particuliere Palestijnse stukken grond bevinden, hadden nooit gebouwd en bewoond mogen worden. We hopen dat we binnen een maand tot de ontruiming niet nog meer verzoeken zullen zien die ertoe dienen om de beslissingen van de rechtbank te omzeilen'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.