Tweestatenoplossing: gedoemd te mislukken

vrijdag 3 februari 2017 |  Tzvi Sadan
Premier Netanyahu zette in het Israëlische televisieprogramma 60 minutes zijn ideeën over een tweestatenoplossing opnieuw duidelijk uiteen. Zijn visie wordt door veel van zijn voornamelijk linkse tegenstanders bestempeld als een schijnvertoning. Voor Netanyahu betekent twee staten voor twee volken bovenal dat Israël als Joodse staat erkend wordt door de Palestijnen.

Als het al zou gaan om een schijnvertoning, dan komt dat vooral doordat de Palestijnen nooit een overeenkomst zullen tekenen waarin ze de Joodse staat zullen moeten erkennen. Hoe redelijk Israëlische en Westerse politici ook mogen zijn, te veel van hen houden vast aan de tweestatenoplossing waarin Israël niet als Joodse staat wordt omschreven.

De ooit zo geprezen tweestatenoplossing als wondermiddel lijkt nu minder waarschijnlijk dan ooit. Dat dit vredesplan steeds meer een illusie lijkt, is nergens zo duidelijk te zien als in het laatste commentaar van de bekende Israëlische auteur A.B. Yehoshua (foto). Hij is een van de linkse woordvoerders en was een fervent voorvechter van de tweestatenoplossing. In een radioprogramma van de Israëlische Defensie erkende hij vijf jaar lang een groot voorstander te zijn geweest van de tweestatenoplossing. Maar voor de IDF-radio zei hij dat de tweestatenoplossing onmogelijk was geworden vanwege de grootschalige bouw van nederzettingen. Yehoshua: ‘Het zou betekenen dat 450.000 mensen geëvacueerd moeten worden; dat is een volkomen krankzinnig idee.’ In plaats van het evacueren van al deze Joden uit Judea en Samaria, stelt A.B. Yehoshua nu voor om de Palestijnen in de C-gebieden dezelfde wettelijke status te verlenen als de Palestijnse inwoners van Jeruzalem.

Tijdens de Oslo-akkoorden is de Westbank opgedeeld in zogenaamde A-, B- en C-gebieden, waarbij de C-gebieden onder Israëlisch bestuur kwamen. Zestig procent van de Westbank bestaat uit C-gebieden. Net zoals het onmogelijk zou zijn om Jeruzalem op te delen, is ook de opdeling van de C-gebieden in de Westbank onmogelijk.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.