Groeten uit Israël: Blijft Trump onze beste vriend?

vrijdag 3 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Eindelijk weer weekend. Het was geen gemakkelijke week hier bij ons in Israël. Hij werd bepaald door de gebeurtenissen in Amona. Gisteren is het ontruimen van de nederzetting afgerond. Ik moet toegeven dat ik vroeger nooit van deze kleine nederzetting had gehoord. Natuurlijk heb ik er destijds in 2006 van gehoord, toen hij voor het eerst werd ontruimd. Destijds waren er allesbehalve fraaie scènes en talloze gewonden. Maar daarna heb ik daar niet meer aan gedacht. Ik dacht alleen maar: nog een nederzetting onder vele. Ik denk dat het aan onszelf lag dat de nederzettingen me destijds niet zo erg interesseerden. Onze kinderen waren nog klein, we hadden het druk met onszelf.

Vanavond begint de eerste shabbat zonder Amona. De vroegere bewoners zullen hem in Ofra vieren. Niemand weet hoe het nu verder zal gaan. Netanyahu had hen beloofd een nieuwe nederzetting te bouwen. Maar kan hij zich werkelijk aan die belofte kan houden?

Gisteren meldde de nieuwe Amerikaanse regering van Donald Trump zich. Tot nog toe hadden we niets van daarginds vernomen. Bij ons werd de bouw van duizenden nieuwe woningen in Judea en Samaria aangekondigd, onze regering voelt zich euforisch sinds de beëdiging van Donald Trump tot president. In zijn bericht spreekt de regering van Trump zich voor het eerst uit over de nederzettingen. Ze zien de nederzettingen niet als hindernis voor de vrede, maar het bouwen van nieuwe nederzettingen of het uitbreiden van een bestaande nederzetting zou niet behulpzaam zijn voor het bereiken van vrede, aldus het bericht. Alsof men tegen Israël zegt: 'Nou, nou, nou, niet overdrijven, doe maar rustig aan!' Ze hadden immers direct na de beëdiging van Trump gevraagd om geen eenzijdige beslissingen te nemen. Maar ja, onze regering kon blijkbaar niet nog langer wachten. Na deze acht moeilijke jaren met Obama als president van de VS, moest men nu eindelijk iets doen. Op 15 februari zullen Donald Trump en Benjamin Netanyahu elkaar ontmoeten. Ik ben benieuwd wat resultaat van hun gesprekken zal zijn. Zou Trump dan nog steeds de goede en beste vriend van Israël zijn?

Bij de toegang naar de nederzetting Adam in de regio Benjamin had een Arabische vrouw met haar auto een politiewagen en de toegangspoort naar de nederzetting geramd. Daarbij raakten twee politieagenten en de bewaker van de toegangspoort licht gewond. Ook de Arabische had zich licht verwond en werd ter plaatse medisch behandeld en vervolgens gearresteerd. Was dat nou terreur of niet? De politie zei later dat de Arabische met opzet op de politiewagen was ingereden, maar dat ze dat om ‘persoonlijke redenen’ had gedaan.

Buiten is het iets warmer geworden. Het weekeinde zou mooi worden. Tot zondag zullen de temperaturen verder stijgen, pas vanaf maandag zal het dan weer kouder worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met verdere temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 213,375 meter onder de zeespiegel.

Niets staat dus meer een aangename shabbat in de weg. Ik hoop dat ook de vroegere bewoners van Amona een fijne shabbat bij hun familie hebben. De familie is ons thuis, ongeacht waar we ons bevinden. Een nieuw huis kun je overal bouwen (maar alleen daar waar dat toegestaan is!), maar de familie is uniek en het allerbelangrijkst.

Ik wens ons allen, beste lezers, een aangenaam weekeinde en ene gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.