Groeten uit Israël: Boosheid en verdriet over Amona

donderdag 2 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Amona. Dat is wel het woord dat gisteren het vaakst werd gehoord. Iedere nieuwsuitzending begon met het woord Amona. Op de radio elk half uur: Amona. Ook de dagbladen gaven Amona de gehele voorpagina.

Ook vandaag is de ontruiming nog niet afgerond. In de synagoge zitten nog enkele tientallen jongelui. De politie probeert hen te overreden de synagoge vrijwillig te verlaten. Ik ben er niet zeker van of hun dat zal lukken. Ik hoop ten zeerste dat het niet tot gewelddadige botsingen zal komen. Gisteren verliep de ontruiming relatief vreedzaam. Helaas waren er een paar jongen die niet in Amona wonen, die geen gehoor gaven aan de oproep van het nederzettingsbestuur om geen geweld te gebruiken en vreedzaam weerstand te bieden, maar voorwerpen en ook stenen naar de politieagenten hadden gegooid. Er werd zelfs bleekwater over hen gegoten. Enkele politieagenten raakten daardoor gelukkig slechts lichtgewond; de gewelddadige jongeren werden gearresteerd.

Elke krant koos zijn eigen kop. Ma'ariv: De ontruiming en de woedeYisrael Hayom: De ontruiming en de pijnYediot Achronot: Tranen van de ontruiming

De meningen over het ontruimen van Amona zijn verdeeld. Enerzijds wordt hier het vonnis van de rechtbank uitgevoerd, waarin is vastgesteld dat de woningen van de nederzetting op private percelen staan; ze hadden nooit gebouwd mogen worden. Maar anderzijds kan men ook begrip hebben voor de bewoners, die al 19 jaar in Amona wonen. Niemand heeft immers zijn eigendomsrechten van de percelen gemeld. Voordat Amona werd gesticht, lag het land braak. Het vernietigen van de nederzetting zou dat niet veranderen, niemand zal het land gebruiken en daar gaan wonen. Ik hoop dat er voor de bewoners snel een nieuwe nederzetting wordt gebouwd, zodat ze snel met hun normale leven verder kunnen gaan. Maar men moet heel voorzichtig zijn met het kiezen van een locatie waar het nieuwe thuis voor de mensen van Amona moet komen.

Waarom wordt een Joodse nederzetting op zo’n voorzichtige manier, bijna met fluwelen handschoenen, door de politie ontruimd, terwijl illegale dorpen of woningen van de Arabieren en ook van de Bedoeïenen met veel meer geweld worden geruimd? vraagt men zich af in een andere discussie die tijdens de ontruiming ontstond. Als daar met stenen naar de politie zou worden gegooid, zou er meteen op de stenengooiers worden geschoten; vaak genoeg zijn daarbij mensen om het leven gekomen. Een radio-presentator vond dat men na vandaan misschien anders zou handelen, nu men gezien heeft dat het ook anders kan.

Ik zou meer dan gelukkig zijn als men het zonder geweld voor elkaar kan krijgen. Ik denk dat het probleem bij operaties in Arabische dorpen is dat de politie en de militairen gewoon bang zijn. Het ontbreekt heb aan vertrouwen. In een Joodse nederzetting kent men deze angst niet. Maar ik moet toegeven dat we hier een probleem hebben. Ik hoop van harte dat we zullen leren om in de toekomst anders te handelen, hoe moeilijk dat ook zal zijn.

Persoonlijk ben ik tegen generalisaties. Ik zie ieder mens als mens, zijn religie interesseert me eigenlijk niet. Het zou mooi zijn als wij allemaal, Joden en Arabieren, onszelf konden veranderen. Misschien zou men dan eerst eens alle problemen en ruzies aan de kant schuiven, ze ergens opsluiten, zodat we als mensen bij elkaar zouden kunnen zitten. Er moet toch verdorie ergens een manier zijn die het voor iedereen in deze regio mogelijk maakt in vrede samen te leven. Als wij de weg naar de vrede zoeken, dan moeten we bij onszelf beginnen. Vindt u niet?

Zo wens ik u een prachtige en vreedzame donderdag. Vanavond kunt u mij dan, zoals bijna elke donderdag, op mijn wandeling begeleiden. Gaat u daarvoor alstublieft naar onze Facebookpagina of naar het speciaal voor wandelingen opgezette YouTube-kanaal.

Voordat ik het vergeet: Ook vandaag is het nog erg koud, vooral hier in Jeruzalem. Vanochtend vroeg stond de thermometer op 0 graden. Zelfs bij ons in Modi’in was het maar 4 graden. En dat bij stralende zonneschijn. Een fantastische winterdag. In de loop van de dag moet dan langzaam warmer worden. In het weekeinde zou het aangenaam worden, met voor dit jaargetijde normale temperaturen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder. Lichte temperatuurstijging. ’s Nachts in sommige streken kans op vorst. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 11 graden, Tiberias aan het meer van Galilea 14 graden, aan de Dode Zee 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 16 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 213,38 meter onder de zeespiegel.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.