Groeten uit Israël: Gespannen situatie in Amona

woensdag 1 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Geen gemakkelijke dag hier bij ons. Vanochtend in alle vroegte bereikten mij de berichten uit Amona, zodat ik dit pas een uur later dan anders schrijf. Amona staat op het punt ontruimd te worden. De situatie is gespannen. We moeten nu afwachten en hopen dat het ontruimen vreedzaam zal verlopen. Wij zullen u uiteraard verder hierover informeren.

Vandaag is het de tot nog toe koudste dag van deze winter. De komende nacht zullen de temperaturen hier in Jeruzalem tot 0 graden dalen, en in het noorden van het land zelfs tot –1 graad. Ook in de Negevwoestijn zal het heel koud zijn. Maar vanaf vrijdag zal het dan duidelijk warmer worden; men heeft ons een aangenaam weekeinde beloofd.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Tot de middag hier en daar een regenbui in het midden en het zuiden van het land. Stevige noordenwind. Zeer koud. De komende nacht minimum­temperaturen tot –1 graad in het noorden en 0 graden in Jeruzalem en in de Negevwoestijn. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 9 graden, Tiberias aan het meer van Galilea 12 graden, aan de Dode Zee 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 17 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en ligt op 213,385 meter onder de zeespiegel.

De staking van de gemeente Jeruzalem is gisteravond beëindigd, zo werd gemeld. Nadat premier Netanyahu burgemeester Nir Barkat had gebeld en hem voor de eerstvolgende zitting van de regering had uitgenodigd, verklaarde Barkat zich bereid de staking te beëindigen. Hij bedankte Netanyahu dat hij zich persoonlijk met een oplossing van de crisis bemoeit. Nu worden de straten buiten bevrijd van de vuilnishopen, geen gemakkelijk werk. Na twee vrije dagen hebben de werknemers van de stad nu veel te doen. De grote vuilnishoop aan de ingang van de markt was al verdwenen toen ik daar langs kwam. Vanaf morgen zal Jeruzalem zich weer van zijn mooie kant laten zien. Buiten schijnt nu de zon, de hemel is blauw. Ideaal om in de stad te gaan wandelen, wat ik ook morgen natuurlijk weer ga doen.

En weer terug naar Amona. Vandaag zal er wel veel nieuws zijn over de ontruiming van de nederzetting. Op dit moment wachten alle partijen af. In de woningen en de caravans hebben de bewoners zich verschanst samen met honderden jongelui die gekomen waren om de bewoners te steunen in hun verzet tegen de ruiming. Het verzet zou passief zijn, maar of de jongelui zich daaraan zullen houden, dat weet ik nog niet. Er waren helaas al berichten van stenen die naar politieagenten waren gegooid. Ik hoop erg dat de gemoederen niet teveel verhit zullen raken. Overigens zijn de kinderen uit Amona al buiten de nederzetting gebracht, om hen niet in gevaar te brengen.

Gisteren werd er een video gepubliceerd waarin de kinderen uit Amona de militairen vroegen om hen niet uit hun thuis te halen. De kinderen roepen de militairen op te weigeren het bevel uit te voeren. Het zijn militairen, en hun taak is om de kinderen te beschermen en niet om het uit hun woningen te rukken. Zij zouden hun waarden moeten vasthouden.

Ik hoop ten zeerste dat deze dag vreedzaam zal verlopen. Het is zo belangrijk dat wij als Israëliërs verenigd blijven. Hoe zullen we ooit in vrede kunnen leven, als we niet eens met elkaar overweg kunnen. Ik weet zeker dat niemand van de veiligheidsdienst graag aan de ruiming van Amona meewerkt. Maar de inwoners van Amona zijn geen tegenstanders. We staan hier allemaal aan dezelfde kant. De ontruiming, hoe pijnlijk hij ook moge zijn, is een vast besluit. We moeten één blijven. Ik weet zeker dat we voor die 42 gezinnen een mooi, nieuw thuis kunnen vinden. De vrede moet bij ons beginnen.

En nu wens ik u een aangename en rustige woensdag. Het ga uw goed. En bid voor ons.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.