Politiemacht ontruimt nederzetting Amona

woensdag 1 februari 2017 |  Redactie Israel Today
Woensdagochtend, 11.15 uur plaatselijke tijd. Kort geleden zijn veiligheidstroepen begonnen met de operatie tot ontruiming van de nederzetting Amona, die de naam 'Gan Na'ul', 'Gesloten Tuin', kreeg. Onbewapende agenten zijn op weg naar de nederzetting. Er zijn berichten over jongeren die stenen naar de veiligheidstroepen gooien.

De politieagenten, die ongewapend zijn, dragen allen een blauwe jas met de Israëlische vlag. Hun taak is om de bewoners uit hun huizen te halen. De leiding van de nederzetting heeft de burgers gevraagd, zich geweldloos te verzetten. Men gaat ervan uit dat telkens vier politieagenten een persoon uit de huizen zullen halen.

Om 11.30 uur stonden honderden agenten in een rij bij de ingang van Amona. Het gooien met stenen door jongeren lijkt een enkel incident te zijn geweest. De rij agenten is erg lang, ze staan er en wachten op verdere instructies.

De politie bereikte de nederzetting Amona (Miriam Alster/Flash90)

Om 13:50 uur begon de ontruiming van Amona. Ongeveer 3000 politiemensen bevinden zich in en rond de nederzetting. Er wordt gemeld dat gemaskerde activisten stenen naar de politie hebben gegooid, die zelf ongewapend is. De eerste botsingen in de nederzetting.

De politieagent die de opdracht had geweigerd wordt weggeleid (Foto: Hadas Parush/Flash90).

Het nieuwsportaal Ynet meldde dat één politieagent het bevel had geweigerd, onder applaus van de bewoners van Amona. Tot nu toe zijn vier mensen gearresteerd.

(Foto: Miriam Alster/Flash90)

14:10 uur. In een huis verschanste jongeren gooien voorwerpen naar de veiligheidstroepen. Onder andere zouden ze hete aardappelen, olie en bleekwater naar de politie hebben gegooid. De politie brengt versterkingen om de jongeren te bestrijden. De politie is ongewapend, maar dragen helmen en zijn uitgerust met schilden.

Video: Een jongere probeert om de politie tegen te houden bij de ontruiming en blijft daarmee doorgaan.

14:20 uur. Kort geleden kwam het bericht over twee gewonden, een politieman en een demonstrant, die voor een behandeling naar het ziekenhuis werden gebracht.

14:45 uur. Een kwart van de inwoners van Amona zou naar verluidt de nederzetting nog voor het begin van de ontruiming hebben verlaten. Het merendeel van de in Amona aanwezige mensen komen van buiten. Zeven families hebben Amona vrijwillig verlaten.

Video: Veiligheidstroepen worden in Amona 'ontvangen'. In de huizen verschansen een groot aantal jongeren zich.

15:00 uur. Veiligheidstroepen zijn er nog steeds mee bezig, alle zich tegen de ontruiming verzettende mensen uit de nederzetting te verwijderen. Steeds vier politieagenten dragen een demonstrant. Het verzet is passief en tot nu toe niet-gewelddadig. Eerder waren 13 politieagenten door voorwerpen die naar hen werden gegooid, licht gewond geraakt.

Een gewonde politieagent (Foto: Hadas Parush/Flash90)

(Foto: Hadas Parush/Flash90)

15:30 uur. De politie observeerde de ontruimingsactie "Gesloten Tuin" met een drone vanuit de lucht.

15:45 uur. Op dit moment is de situatie enigszins gekalmeerd. Het verzet is passief en niet-gewelddadig. De veiligheidstroepen naderen de synagoge van Amona. Ook de meeste huizen nog niet ontruimd.. De inwoners van Amona hebben tot nu toe geen geweld vertoond. De gewelddadige acties werden door jonge demonstranten uitgevoerd. De ontruiming zal nog uren duren. Nog dertien andere gezinnen zullen naar verluidt vrijwillig hun huizen hebben verlaten.

(Afbeelding: Hadas Parush/Flash90)

Israel Today blijft u informeren over de ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.