Israëlische raketafweer in Nederlandse legervoertuigen

donderdag 26 januari 2017 |  Redactie israeltoday.nl
BAE Systems gaat het Israëlische actieve beschermingssysteem Iron Fist testen volgens de eisen van het Nederlandse leger, en indien het daaraan voldoet, ze begin 2018 inbouwen in de Nederlandse pantserinfanterie-voertuigen van het type CV90.

Deze voertuigen zijn in de jaren 1990 voor het Zweedse leger ontworpen en gebouwd door Hägglunds, de Zweedse tak van BAE Systems, het Britse internationaal werkende concern dat is voortgekomen uit British Aerospace, en het zorgt voor het testen en de inbouw van Iron Fist. Nederland heeft twee jaar geleden 200 CV90's in gebruik genomen.

Iron Fist is ontwikkeld door IMI Israel (v/h Israel Militairy Industries, een staatsbedrijf). Het is een automatisch systeem dat gebruik maakt van radar- en infrarood-sensoren om o.a. inkomende raketgranaten en anti-tankraketten te detecteren, te volgen en te onderscheppen, zonder hun explosieve lading te activeren. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van elektro-optische stoorzenders en een rookgordijn. De Hebreeuwse naam van Iron Fist is 'Chetz Dorban', letterlijk 'Stekelpijl'.

Indien Nederland besluit tot aanschaf en inbouw van de Iron Fist, is dit het eerste NAVO-land met een dergelijk actief beschermingssysteem op zijn gevechtsvoertuigen, meldt BAE. Daarmee lijkt de NAVO een methode te kiezen die Israël al enige tijd geleden koos, het toepassen van actieve beschermingssystemen voor zijn gevechtsvoertuigen.

Ook het Amerikaanse leger heeft belangstelling getoond voor het inbouwen van de Iron Fist in diverse gevechtsvoertuigen. Hierover wordt deze zomer beslist. Er zijn al testen uitgevoerd met de M1 Abrams tank. Hiermee wil de VS de Russen een stap voor blijven. Tevens wordt gekeken naar enkele vergelijkbare systemen: Trophy van het Israëlische Rafael Defence Systems, een Duits systeem van Rheinmetal, en het Amerikaanse Iron Curain van Artis Corporation. Trophy is sinds 2009 in gebruik en ingebouwd in ongeveer 100 Israëlische legervoertuigen, Iron Fist is ingebouwd in Israëlische pantserinfanterie voertuigen, afgeleid van de befaamde Israëlische Merkava tank, zie nevenstaande foto.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.