Groeten uit Israël: Een persoonlijke terugblik op dit jaar

vrijdag 30 december 2016 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Het weer heeft de afgelopen dagen het goed met ons voor, we hebben echt mooie zonnige winterdagen. Het is nog steeds aardig koud, vooral in Jeruzalem, maar hier in Modi’in is het heel aangenaam. Bij ons worden vandaag temperaturen verwacht tot 17 graden, in Jeruzalem moet men tevreden zijn met 12 graden. Ook de regen houdt een pauze, die zal zich pas vannacht weer melden. En zo gaan we dan ook het nieuwe jaar in, wat wolken, zon, en hier en daar een paar druppeltjes regen. Morgen zal het echter duidelijk kouder worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, nog steeds te koud voor het jaargetijde. De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, bij de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt momenteel op 213,61 meter onder de zeespiegel.

De zesde kaars van de Chanoeka-kandelaar hebben we gisteravond bij ons thuis met het hele gezin aangestoken. Ons gezin was weer voltallig, toen onze oudste zoon na een week was thuisgekomen voor het weekend. Onze Chanoeka-kandelaar kent u al. Hij geeft ons elke dag wat meer licht.

Vanavond begint de laatste shabbat van het jaar 2016, voordat we de shabbatkaarsen aansteken, steken we de zevende Chanoeka-kaars aan. De achtste kaars wordt dan morgenavond kort voor het begin van het nieuwe jaar aangestoken.

Vandaag wil ik u een persoonlijke terugblik op het afgelopen jaar geven. Het jaar 2016 heeft voor mij heel veel veranderingen gebracht. Een jaar geleden werkte ik nog bij de Israëlische televisie, waar ik meteen na mijn muziekstudie in 1993 was begonnen.
Destijds wist ik zeker dat ik daar tot mijn pensioen zou blijven. Ik dacht dat ik geen vastere baan zou kunnen vinden dan bij de publieke omroep, en mijn werk daar als muziekproducer beviel me heel goed. Ik heb in al die jaren talloze televisieprogramma’s met muziek en akoestische effecten verfraaid. Dat gaf me altijd veel plezier. Maar in de loop van de tijd werd de situatie in de Israëlische omroep steeds slechter. Er kwamen private zenders bij, die ons kijkers afnamen.
De afgelopen jaren werd er een grote hervorming gepland, de omroep zou gesloten worden en er zou een nieuwe worden opgezet. Dat was voor mij het teken dat het misschien tijd wordt om een nieuwe baan te zoeken. Ik had altijd al een zekere belangstelling voor journalistiek. Al 15 jaar schreef ik naast mijn werk ook verschillende internetpagina’s, met als doel om voor de mensen in het buitenland de situatie hier in Israël uit de eerste hand te beschrijven.

Toen kwam 2016. Het begon met het overlijden van mijn vader. Hij stierf daags na zijn 81e verjaardag. Toen ik na de begrafenis terugkwam in Israël, was me duidelijk dat ik nu iets moest doen. Ik voelde een enorme energie in me, die me aanspoorde nu iets te gaan ondernemen. En toen ging alles heel snel. Ik werd geattendeerd op Israel Today, en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Ik was enthousiast, Israel Today was precies datgene waar ik altijd al naar had gezocht. Toen ging alles heel snel. Ik ging naar de directeur van de Israëlische televisie en vroeg hem mij toe te staan voortijdig ontslag te nemen. In het kader van de hervorming van de omroep was dat mogelijk, vooral als men al boven de 50 was. Ik ondertekende de papieren, en sinds 1 mei ben ik nu hier, bij Israel Today. Ik voelde me meteen al heel plezierig op mijn nieuwe werkplek. Dat heb ik te danken aan mijn beste collega’s, die mij meteen het gevoel gaven thuis te zijn. Hartelijk dank daarvoor!

Het is me een groot genoegen u elke dag vanuit Israël te kunnen informeren. We hebben veel voor elkaar gekregen het afgelopen jaar. Ons TV-magazine ontwikkelt zich steeds verder, we zenden nu ook weer op de Duitse TV uit. Het werk voor het tijdschrift is heel leuk. Ik hoop dat u dat ook ziet. Ook de dialoog met u, beste lezers, vind ik heel belangrijk. Het komende jaar zal ik meer bezig zijn met de vormgeving van het gedrukte tijdschrift. Ik verheug me daarop. Uw suggesties hoe we nog beter kunnen worden, zou ik zeer op prijs stellen. Daarvoor hebben we het forum hier op de website en onze Facebookpagina.

Met deze positieve woorden wil ik u nu een vrolijk nieuw jaar 2017 wensen. Ik wens dat het een vreedzaam jaar wordt en ik verheug me al op onze gezamenlijke wandelingen in het nieuwe jaar. Het ga u goed! Shabbat Shalom vanuit Modi’in.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.