Groeten uit Israël: In de steek gelaten door Obama

zondag 25 december 2016 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Terwijl u thuis eerste Kerstdag viert, zijn we hier weer druk aan het werk in Jeruzalem. Toen ik vanmorgen het huis uit ging, regende het. Onderweg naar Jeruzalem werd het steeds kouder. Bij mijn wandeling naar de redactie was het nog maar 6 graden en daarom trok ik weer mijn handschoenen aan, ik had het koud. U kent ongetwijfeld die kou, vergezeld door de wind. Koud, regenachtig en winderig blijft het ook de komende dagen. Zelfs in Eilat is het 's nachts met 9 graden ongewoon koud.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Plaatselijk onweer in het noorden en midden van het land. Regen, ook in het noorden van de Negev woestijn. Overstromingsgevaar in de kustvlakte, de woestijn van Judea en bij de Dode Zee. Op de berg Hermon valt sneeuw. Sterke wind en te koud voor het jaargetijde.
De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 16 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ​​momenteel 213,69 meter onder de zeespiegel.

Vanuit New York woei vrijdag nog een koude storm ons in het gezicht, toen de Verenigde Staten, voor het eerst in tientallen jaren bij een stemming tegen Israël in de Veiligheidsraad, zich van stemming onthield en afzag van zijn vetorecht.
Vertegenwoordigers van 14 landen, waaronder 'vrienden van Israël', zoals Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en de Oekraïne, stemden tegen Israël. De nederzettingen in Judea en Samaria zouden illegaal zijn en een obstakel voor de vrede en de tweestatenoplossing.

Er ging zelfs het gerucht, dat de nog regerende Amerikaanse president Obama niet alleen voor onthouding van stemming had gekozen, maar betrokken zou zijn geweest bij de formulering van de resolutie van Nieuw-Zeeland, Senegal, Maleisië en Venezuela [die in plaats van de uitgestelde Egyptische resolutie werd ingediend].
Met een paukenslag, een klap in het gezicht, beëindigde Obama een achtjarige en niet eenvoudige relatie met Israël en premier Netanyahu. Het doet me een beetje denken aan belletje trekken, dat we als kinderen deden om de buren te ergeren. Snel op de bel drukken en dan snel weggaan.

Netanyahu zou gekookt hebben van woede en reageerde met een aantal noodmaatregelen. De ambassadeurs in Nieuw-Zeeland en Senegal werden voor overleg naar Israël geroepen, het voor woensdag geplande bezoek van de Oekraïense premier werd geannuleerd.
Ik ben benieuwd hoe het nu verder zal gaan. In minder dan vier weken zit Donald Trump in het Witte Huis en moet dan eerst de puinhoop die zijn voorganger achterliet, opruimen.

Gisteren begon Chanoekah, het feest van het licht. Terwijl jullie bij de kerstboom zitten, hebben wij de eerste kaars van de chanoekiah aangestoken. Ik heb daarvoor de chanoekiah gebruikt, die ik donderdag kocht. Het is ook iets bijzonders, juist in Modi'in, de thuisbasis van de Makkabeeën, de kaarsen aan te steken. En zo ziet mijn chanoekiah er uit:

Vanavond steken we dan twee kaarsen aan. Ik ga dan op weg naar huis een paar heerlijke soefganiot (oliebollen zonder krenten, met daarin jam) kopen op de markt, voor een goede feeststemming. Toch moet ik me inhouden, omdat deze soefganiot erg vet zijn, omdat ze uit de hete olie komen, olie om het wonder van Chanoekah te gedenken. U weet wel, het kleine beetje olie voor de lampen in de Tempel, dat als een wonder, genoeg was voor acht hele dagen. Tegenwoordig zijn er ook al soefganiot die niet gefrituurd maar gebakken worden. En je kunt ook de jam en andere vullingen weglaten, ik ben ook niet meer de jongste. Maar Chanoekah zonder soefganiot is geen Chanoekah.

En nu wens ik u gezegende Kerstdagen en voor ons in Israël een vrolijke Chanoekah en een rustige week. Het ga u goed. Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.