Groeten uit Israël: Een goed Kerstfeest en Chanoeka

vrijdag 23 december 2016 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Nog één nachtje slapen, en ja hoor, dan is het Kerstfeest ... en Chanoeka! Ja, beste lezers, morgen is het zover, wij vieren het samen met u. U zit bij de kerstboom, en wij steken de eerste kaars aan van de Chanoekia, de Chanoeka-kandelaar. Ook bij ons zijn er cadeautjes, maar meestal zijn die voor de kinderen. We noemen dat in het Hebreeuws ‘Dmei chanoeka’, in het Nederlands zoiets als ‘Chanoeka-geld’, maar het kunnen ook cadeautjes zijn, voor de kinderen zijn beide welkom. Dus zijn we nu allemaal in feeststemming.

De sfeer van Chanoeka verschilt helemaal niet zoveel van die van kerst. Behalve dat de verlichting de straten van de steden versiert, vind ik ook dat de liederen vergelijkbare melodieën hebben. Doordat ik 22 jaar lang in Duitsland ben opgevoed, kan ik ze vergelijken. Bijzonder mooi vind ik het lied dat bij het aansteken van de kaarsen wordt gezongen, Ma'oz Tzur Yeshoe'atie, Sterke Burcht van mijn Verlossing., waarin de strijd van Israël door de eeuwen heen tegen onderdrukkers wordt bezongen. Samen met de geur van de soefganiot, het koele weer, het hele gezin bij elkaar, houd ik van dit feest. Zodat u begrijpt welk lied ik bedoel, kunt u het hier beluisteren:
Deze vertaling komt uit een boekje van het NZB Tarboet ressort:
Sterke burcht van mijn hulp, het is goed U te loven.
Herbouw mijn bedehuis, opdat wij daar dankoffers kunnen brengen.
Als u het schavor bereidt voor de schreeuwende vijand
beëindig ik het inwijdingslied van het altaar.

En dan nu het weer. Het blijft koud. Ik weet dat u over onze temperaturen alleen maar kunt glimlachen, gisteren schreef iemand op de Facebookpagina dat men in Duitsland bij zeven graden geen handschoenen aantrekt. Dat kan wel wezen, maar gisteren, met de regen en de wind erbij, ervoer ik het als echt koud. En zo zal het ook de komende dagen blijven. Ook de regen meldt zich opnieuw. Vanaf morgenmiddag, precies bij het Chanoekafeest en Kerstavond, gaat het van het noorden tot het zuiden regenen. Ook wordt er hier en daar onweer verwacht, en er is kans op overstromingen, dat kennen we al.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Voornamelijk bewolkt, met dezelfde temperaturen. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt nog steeds op 213,695 meter onder de zeespiegel.

Gisteren ben ik weer gaan wandelen. Nadat het ’s ochtends nog had geregend, losten de wolken tegen de middag op en werd het een zonnige en prachtige winterdag. Tijdens mijn wandeling heb ik een nieuwe Chanoeka-kandelaar gekocht. Deze kan ik nu ook buiten voor het raam zetten, zoals zovelen in de religieuze wijken doen. De kaarsen staan in een glazen kastje, zodat de wind hen niet deren kan. Dit is mijn nieuwe Chanoeka-kandelaar:

En als ook u mijn wandeling door Jeruzalem graag nog eens wilt zien, kunt u dat nu hier doen. Aan het eind gaan we een winkel binnen op de Machane Yehoeda-markt en kopen de Chanoekia.

Omdat ik vandaag al in feeststemming ben, zal ik vandaag niets zeggen over de politieke gebeurtenissen hier in Israël en elders. Ook staat de shabbat voor de deur, dat wordt een weekend met veel kaarsen. Vanaf morgen zullen we elke dag een kaars meer aansteken, dat maakt de komende week een heel bijzondere. Voor de kinderen begint maandag hun Chanoeka-vakantie van een week.

Ik wens u een gezegend Kerstfeest met veel vreugde met uw familie. Geniet van de bijzondere dagen. De Joodse lezers wens ik ene vrolijk lichtjesfeest, en u allen een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom en een vrolijk feest, chag sameach, vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.