Ondanks de oorlog helpt Israël Syrische gewonden

donderdag 22 december 2016 |  Redactie Israel Today
Israël zal geen duimbreed toegeven bij zijn verdediging tegen de vijanden van de staat. Elk schot uit Syrië, dat de grens kruist, wordt beantwoord met een veel sterkere Israëlische militaire reactie.

Maar Israël kijkt ook niet werkeloos toe bij het lijden van zijn vijanden.

Premier Netanyahu ontmoet gewonde Syriërs, die in het noorden van Israël in een veldhospitaal worden behandeld. (Foto: Flash90).

Syrië noemt zich openlijk een vijand van Israël. Dictator Bashar Assad nam vorige week zelfs de tijd om dit te herhalen, hoewel hij op het moment veel grotere problemen aan zijn hoofd heeft. De Syrische bevolking is opgevoed met haat tegen Israël. Zij zien de Joodse Staat als hun voornaamste vijand, ongeacht al die andere calamiteiten waar ze momenteel mee te kampen hebben.

Maar Israël laat zich hierdoor niet weerhouden van inspanningen om die Syriërs, die lijden door de aanhoudende burgeroorlog in hun land, te helpen. Duizenden gewonde burgers uit het zuiden van Syrië zijn behandeld in een IDF veldhospitaal op de Golanhoogten en in medische centra in het noorden van Israël.

Op dit moment heeft de bevolking van Aleppo in noordelijk Syrië die hulp het hardst nodig. Maar omdat deze stad zo ver van de grens met Israël ligt, is het voor de Joodse Staat moeilijk daar hulp te bieden. t

De Israëlische ambassadeur in Turkije, Eitan Na'eh, vertelde woensdag aan Israël Radio dat de regering naar andere manieren zoekt om te helpen. 'Iedereen die de beelden uit Syrië ziet, en in het bijzonder uit Aleppo, kan niet anders dan geschokt zijn door het lijden van de burgerbevolking, en zal willen doen wat mogelijk is om hun lijden te verlichten,' zei hij.

Een van de ideeën is, de gewonden uit Aleppo naar het aangrenzende Turkije te brengen en hen van daar naar Israël te vervoeren voor geavanceerde behandeling. 'We zijn bereid gewonde vrouwen en kinderen op te nemen, en ook mannen, als het geen strijders zijn - breng hen naar Israël, we zorgen voor hen in onze ziekenhuizen zoals we met duizenden Syrische burgers hebben gedaan,' zei premier Benjamin Netanyahu deze week in een verklaring.

Een ander voorstel is dat Israël de financiering, apparatuur en benodigdheden levert voor andere hulporganisaties die in het gebied actief zijn.

In een brief aan Netanyahu, bood opperrabbijn Yitzchak Yosef aan om direct met het Rode Kruis te coördineren om de Israëlische hulp naar de mensen van Aleppo te brengen. Yosef besloot zijn brief met een krachtige uitspraak, die laat zien dat Israël - ironisch genoeg - misschien wel de natie is die het meest voldoet aan Jezus' onderwijs, om je vijanden lief te hebben:
'Dit moet onze eeuwige verklaring zijn, dat wij, de kinderen van Israël, die in de heiligheid van het leven geloven, geen onderscheid maken tussen bloed en bloed. We behandelen alle mensen als personen die werden geschapen naar het beeld van God, zelfs als we spreken over vijanden.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.