Groeten uit Israël: Geen school, de gemeenten staken

woensdag 21 december 2016 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,
Vandaag is het 21 december, de winter is nu officieel begonnen, en het is de kortste dag van het jaar. Vanaf nu worden de dagen weer langer, de Shabbat begin elke week een beetje later. Het is nog steeds behoorlijk koud, vooral hier in Jeruzalem.

Het strand van Tel Aviv is ook niet echt warm. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En zo zal het blijven en ook de regen komt weer terug, vooral in het noorden, en later ook aan de kust. Er kunnen daar ook verspreide onweersbuien voorkomen. Bij ons schijnt de zon. Er zijn slechts een paar wolken in de lucht, in het zuiden is het onbewolkt, daardoor is het in de nacht erg koud.

En nu het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is momenteel onveranderd 213,695 meter onder de zeespiegel.

Er komt een staking bij de gemeenten, werd gisteren in het nieuws gemeld. Daardoor zou er ook geen les zijn in kleuterscholen en middelbare scholen, want de medewerkers zijn in dienst van de stad en het district. Mijn kinderen waren natuurlijk dolblij, een dag vrij van school wordt dankbaar aanvaard. Er werd geadviseerd om vroeg in de ochtend te informeren, of de staking daadwerkelijk doorgaat of dat ze uiteindelijk op het laatste moment een overeenkomst hebben bereikt.

Zoiets gebeurt hier vaker. De kinderen denken 's avonds dat ze kunnen uitslapen, en dan worden ze in de ochtend door hun ouders verrast en naar school gestuurd. Voor ons als ouders is dat niet eenvoudig. Wie nog kleine kinderen heeft, kan ze niet alleen thuis laten, moet vrij nemen of een andere oplossing zoeken. Vanochtend vroeg werd gemeld dat de partijen het ook in de nacht niet eens konden worden en dat om 6 uur in de ochtend de staking is begonnen in de districten en de steden, behalve in Jeruzalem. Toch werd aan de ouders geadviseerd, bij de scholen te vragen of er daadwerkelijk geen les is. Dit is allemaal heel verwarrend. Mijn zoon heeft besloten dat hij zich naar de berichtgeving in de media richt. Als die zeggen dat er wordt gestaakt, dan wordt er gestaakt. Hij slaapt nu nog.

Als er inderdaad ook bij ons in Modi'in wordt gestaakt, dan wordt onder meer het afval niet opgehaald en de kantoren van de stad blijven gesloten. En wie verkeerd parkeert, mag blij zijn: er worden geen bekeuringen uitgedeeld. Met de staking protesteren de districten en gemeentebesturen tegen de verlaging van de financiële steun van de staat. Deze verlaging zou gevolgen hebben voor de gemeentelijke diensten voor de burgers, zo werd voor de staking gewaarschuwd. Veel districten hebben financiële problemen. Daarom probeert men gemeenten samen te voegen. Zo ontstond het idee om de stad Bat Yam samen te voegen met Tel Aviv. We zullen zien hoe het nu verder gaat.

Hier in Jeruzalem wordt niet gestaakt. Gisteren hebben medewerkers van de stad bij de Jaffapoort kerstbomen verdeeld voor de burgers die dit feest vieren. Dit gebeurt elk jaar, een mooi gebaar. Zelfs de kerstman was er en hielp bij het uitgeven van de bomen. (Foto: Flash90).

De bomen zijn cipressen. Sparren zoals ze bij jullie bestaan, groeien niet bij ons. Maar de cipressen zijn zeer geschikt voor kerstboom. Deze bomen zijn hier heel gewoon.

Bij de aanslag gisteren in Berlijn werd gemeld dat ook een ongeveer 60 jaar oude Israëli bij de gewonden is, hij was ernstig gewond, maar is gelukkig buiten levensgevaar. Hij was met zijn vrouw in Berlijn. Zij is nog steeds vermist en er wordt gevreesd dat zij één van de 12 slachtoffers kan zijn, omdat nog niet alle slachtoffers konden worden geïdentificeerd.
Ik heb gezien, dat men op de kerstmarkt in Dresden betonnen versperringen heeft geplaatst, als bescherming tegen een auto-aanval. Dat doet mij denken aan de situatie hier bij ons. Bij alle bushaltes werden betonnen palen geplaatst om mensen bij de haltes te beschermen. Nu lijkt de situatie in Europa niet veel anders te zijn dan bij ons.

Het is nu drie dagen voor Kerstavond en voor de eerste kaars van het Chanoekahfeest. Deze keer vieren we die samen. Jullie zitten bij de kerstboom en wij steken de eerste kaars aan van de chanoekia. Ik hoop dat het vreedzame dagen zijn.

Ik wens u een prettige en rustige woensdag, het ga u goed. Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.