'Verbied Knessetleden bezoek veiligheidsgevangenen'

dinsdag 20 december 2016 |  Redactie Israel Today
De Knessetcommissie zal vandaag een verandering in de bewegingsvrijheid van de parlementariërs bespreken, die hen het bezoeken van veiligheidsgevangenen zal verbieden. Tot nu toe genoten de Knessetleden volkomen immuniteit, die zal nu op verzoek van de Minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilead Erdan, worden beperkt.

Minister Gilead Erdan. (Foto: Israel Sellem/Pool)

Naar aanleiding van de nieuwste affaire, de verdenking dat Basel Ghattas (Verenigde Arabische Lijst) bij zijn bezoeken aan Arabische veiligheidsgevangenen mobiele telefoons de gevangenis zou hebben binnengesmokkeld, moet de Knessetcommissie de bepalingen inzake de immuniteit van parlementsleden nu wijzigen. Bij bezoeken aan gevangenissen zullen parlementsleden nu worden behandeld zoals elke andere burger, zodat ook fouillering aan het lichaam mogelijk is.

Volgens het voorstel van minister Erdan mogen slechts drie voorzitters van commissies veiligheidsgevangenen bezoeken om hen over hun detentievoorwaarden te informeren. Dat zijn de voorzitters van de Knesset-commissie, de commissie voor Interne Zaken en de commissie voor Overheidscontrole.
In het verleden hebben steeds meer Knessetleden, vooral Arabische, gevangengenomen terroristen bezocht. Daar zal nu een einde aan worden gemaakt.

Basel Ghattas vóór zijn verhoor (Foto: Flash90)

Het Knessetlid Basel Ghattas is intussen voor verhoor bij de politie verschenen. Voor zijn aankomst bij het politiebureau zei hij, dat het bij de beschuldiging om politieke vervolging gaat; na het verhoor zou hij nauwkeuriger over de verdenkingen spreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.