Groeten uit Israël: Ghattas ontliep politie-verhoor

dinsdag 20 december 2016 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

De zon schijnt weer. Maar dat wil niet zeggen dat het nu warmer is geworden. Het beeld dat ik vanuit het raam van mijn kantoor zie, de stralend blauwe hemel, is misleidend. Het is koud, zelfs zeer koud. Toen ik vanmorgen van mijn parkeerplaats naar de redactie liep, had ik spijt dat ik mijn das thuis had gelaten. Het was niet meer dan 4 graden.

Het Habima Theater in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Maar in ieder geval is de regen, die we gisteren in overvloed kregen, opgehouden. De regen is belangrijk voor ons land, maar nu hebben we even pauze. Want gisteren viel er zoveel regen, alsof er emmers werden leeggegoten. Het regende zo hard dat de hoofdstraat van Ra'anana (video) overspoeld werd en automobilisten door de brandweer uit hun auto's moeten worden gehaald.

Ik heb een idee: Het zou mooi zijn als het tijdens de nacht zou regenen, zodat we ons op de dag kunnen laten verwennen door de zon. Gisteren was ik helaas net buiten op straat, toen de hemel zijn sluizen opende. De zware regen ging gepaard met een enorme onweersbui. Ik kwam helemaal doorweekt thuis, maar het Meer van Galilea was er blij mee.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels zonnig, nog steeds koud. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 11 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 14 graden, bij de Dode Zee 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ​​momenteel 213,695 meter onder de zeespiegel.
Vanaf morgen kunnen er weer verspreide regenbuien in het noorden en aan de kust zijn, en het blijft koud.

Het was gisteren een gekke dag. Wanneer ik 's ochtends naar Jeruzalem rijd, hoor ik op de radio steeds nieuws uit Israël. Maar vandaag waren er alleen berichten uit het buitenland. Allereerst de berichten over de terreuraanslag in Berlijn. Ja, ik noem het een terreuraanslag, hoewel de Berlijnse politie nog aarzelt om dat te toen. Ze zouden liever willen dat de dader van gisteren weer een mentaal ziek persoon zou zijn, wat vreemd. Het is voor mij ook onbegrijpelijk dat de Kerstmarkt zo goed als niet werd beschermd. Wanneer zullen ze ook in Duitsland begrijpen dat we in een nieuwe realiteit leven? Ik wens de gewonden van gisteren een voorspoedig herstel.
Door de gebeurtenissen van gisteren, waaronder de moord op de Russische ambassadeur in Turkije voor het oog van de camera, zijn de gebeurtenissen bij ons in Israël even op de achtergrond geraakt.

Zoals het Arabische Knessetlid, Basel Ghattas, die wordt verdacht van het smokkelen van mobiele telefoons naar Palestijnse gevangenen in de gevangenis. Nu moet hij worden ondervraagd door de politie, die hem gisteren niet kon lokaliseren. Hij was niet telefonisch bereikbaar. Later zei hij in een interview met tv-kanaal 10, dat niemand hem had opgebeld en dat hij bereid is om op de beschuldigingen te reageren. De politie zou het op hem en zijn partij hebben voorzien, en zou hem politiek willen beschadigen. In de Knesset gaan nu stemmen op, die om een veiligheidsonderzoek van alle afgevaardigden vragen. Ook zou er een algeheel verbod moeten komen, dat Knessetleden veiligheidsgedetineerden in de gevangenis bezoeken. Ik ben benieuwd hoe deze zaak zich zal ontwikkelen.

En nu ik wens u een prettige, rustige en vooral vredige dinsdag. Het ga u goed. Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.