Groeten uit Israël: Voormalig president vervroegd vrij

maandag 19 december 2016 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het wordt steeds kouder, vooral hier in Jeruzalem. En wel zo koud dat men ons waarschuwt voor vorst en ijs op de wegen ’s nachts en vroeg in de ochtend, vooral in het noorden en in de Negevwoestijn, want dan wordt de hemel helder en wordt het nog kouder. In het noorden en in de Negev in het zuiden zullen de temperaturen tot één graad dalen en kunnen ze zelfs het vriespunt bereiken. En dan wordt het gevaarlijk op straat. In Jeruzalem zullen de temperaturen vannacht tot 2 graden dalen. Echt koud!

Hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Vanaf ’s middags regenbuien in het midden van het land en in de Negev. Hier en daar wat onweer. Er is gevaar voor plotselinge overstromingen in de woestijn van Juda en in de buurt van de Dode Zee. Zeer koud. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 14 graden. Aan de Dode Zee 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt nog steeds op 213,70 meter onder de zeespiegel.

De bewoners van Amona hebben gisteren gekozen voor een ordelijke ontruiming van hun nederzetting. Ze hebben het aanbod van de regering geaccepteerd om een groot aantal van de woningen op een naburig stuk grond te herbouwen. Ik ben blij dat het nu niet meer tot minder mooie scenes zal komen. Bij de politie vreesde men ondanks de afspraken dat de ontruiming zou kunnen uitlopen op een gewelddadige botsing. En dat niet door de bewoners, maar door de vele jongelui die zich in Amona bevonden. Men vreesde dat zij de belofte, geen geweld te zullen gebruiken, niet zouden zijn nagekomen. Zij zouden wellicht de controle over Amona hebben overgenomen. Mogelijk vreesden de burgers van Amona hetzelfde. Zij hebben juist gehandeld toen ze het plan van de regering accepteerden. Wij, het Joodse volk, moet in alle situaties één zijn, de eensgezindheid tonen; alleen dat maakt ons sterk. Het zou rampzalig zijn geweest als wij getuigen zouden zijn geworden van onderling geweld. Dus is men het eens geworden, God zij dank.

De vroegere president, Moshe Katzav, komt voortijdig vrij uit de gevangenis, zo is gisteren besloten. De komende week zou hij naar huis kunnen gaan, zoals u gisteren in een van onze berichten hebt kunnen lezen. Men verwacht niet dat het Openbaar Ministerie tegen de beslissing in beroep gaat. Het is duidelijk dat de beslissing om de wegens verkrachting veroordeelde vroegere president voortijdig vrij te laten, door de vrouwen die zijn slachtoffers waren, niet wordt gewaardeerd. Maar ik geloof, zoals ik gisteren al schreef, dat Moshe Katz zijn straf allang heeft gekregen. Hij zal altijd een vrijgelaten gedetineerde blijven. Ik denk dat die vijf jaar dat hij in de gevangenis zat, genoeg is.

Eergisteren werd er vanuit de Knesset over nog een geval van seksuele intimidatie gesproken. Een afgevaardigde van Het Joodse Huis heeft nu zijn werk in het parlement neergelegd, totdat het onderzoek naar zijn zaak is afgesloten. Ik begrijp niet waardoor het steeds weer tot dergelijke gevallen komt. Hebben mensen die een zekere macht of invloed hebben, zichzelf niet in de hand? Veel te vaak horen we van dergelijke gevallen. Gelukkig wordt niet iedereen uiteindelijk schuldig bevonden.

En nu gaat het verder. Bij ons op de redactie werken we alweer hard aan het februarinummer van het blad Israel Today. En ook een nieuw tv-magazine is in de maak. Ik wens u een prettige maandag en een goede nieuwe werkweek. Het ga u goed. Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.