Knesset blij met nieuwe Amerikaanse ambassadeur

zondag 18 december 2016 |  Redactie Israel Today
Veel Israëlische politici toonden zich dit weekeinde enthousiast over David Friedman, de door de Amerikaanse President-elect Donald Trump gekozen nieuwe ambassadeur van Amerika in de Joodse Staat. Sommigen prezen zelfs diens afhankelijkheid van de Bijbel bij het maken van beleidsbeslissingen.

Friedman werkte daarvoor als advocaat van Trump. Hij kreeg de rol van vertrouwde adviseur tijdens de onlangs afgesloten presidentscampagne. Friedman bezocht Israël in de afgelopen maanden een aantal malen. Net na de overwinning van Trump zei hij tegen Israël Radio dat Jeruzalem de annexatie van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria zou moeten overwegen.

Vanwege deze standpunten zijn de liberalen in de VS woedend over de benoeming van Friedman en wat dit voor het 'land-voor-vrede' proces betekent. Maar de meeste Israëli's beschouwen het vredesproces als dood, en krijgen nieuwe hoop door Trump en Friedman.

'Friedman steunt het volk Israël in het Land Israël enthousiast volgens de Torah van Israël, en ik wens hem en ons geluk,' zei de vice-minister van Defensie, Eli Ben-Dahan (Het Joodse Huis).

'Friedmans standpunten weerspiegelen de wens om in deze tijd de status van Israëls hoofdstad Jeruzalem te versterken, evenals begrip voor het feit dat de nederzettingen nooit het echte probleem in de regio waren,' aldus vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely (Likoed).

Zelfs in het midden van het politieke spectrum werd Friedman verwelkomd:
'Ik zie uit naar de samenwerking met de heer Friedman, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur en grote vriend van Israël, in zijn rechtmatige kantoor in onze hoofdstad, Jeruzalem,' postte Yair Lapid, hoofd van de centristische Yesh Atid partij, op Twitter.

Oppositieleider Isa'ac Herzog (Arbeidspartij/Zionistische Unie) benadrukte dat de meeste Israëli's zich nog steeds willen afscheiden van de Palestijnen, en hen niet willen annexeren, en dat Friedman dat moet vernemen. Maar toch verwelkomde hij de nieuwe ambassadeur.

Alleen van uiterst links waren de reacties vijandig. 'Trumps benoemingen zijn schandalig, en de één is nog slechter dan de ander,' krijste Zehava Gal-On, leider van de ultra-linkse Meretz partij. Zij erkende wel, dat premier Benjamin Netanyahu graag zal samen werken met Friedman.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.