Groeten uit Israël: Amona lijkt wel een vesting

vrijdag 16 december 2016 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Het is weer vrijdag, het is bijna Shabbat. Door de wintertijd begint die heel vroeg, in Jeruzalem al op 16 uur. Omdat de dagen spoedig weer langer worden, zal de Shabbat vanaf nu elke week een beetje later beginnen. Het wordt erg vroeg donker bij ons, tegen 17 uur heb je het gevoel dat het nacht is.

Het Dizengofplein in Tel Aviv (Foto: Marian Alster/Flash90).

Maar we hebben het hier toch een beetje beter dan bij u in Europa, waar het nog veel eerder donker is en de zon veel later op komt. Kort na 6 uur is het bij ons al licht, dus ik ga altijd bij daglicht naar mijn werk in Jeruzalem.
De winter heeft heel Israël nog steeds stevig in zijn greep. Het blijft koud en er komen ook vandaag regenbuien, die in de avond sterker worden. En op de berg Hermon in het noorden sneeuwt het. Dit koele weer blijft in het weekeinde. Alleen in Eilat schijnt de zon uit een wolkeloze hemel bij temperaturen rond de 18 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 18 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is licht gestegen en staat nu op 213,70 m onder de zeespiegel

Een stroomstoring heeft de regio Tel Aviv vanochtend geplaagd. In het centrum van Tel Aviv en het noorden van de stad vielen de verkeerslichten uit. U kunt zich voorstellen wat er dan gebeurt met het drukke verkeer in de stad. Huizen, winkels, restaurants en cafés bleven zonder elektriciteit.
Bij ons in Israël is stroomuitval geen bijzonderheid. Dat kan ons in de zomer en in de winter verrassen. In de zomer, wanneer vanwege de hitte alle airconditionings draaien, en in de winter, wanneer de storm een hoogspanningsmast of een kabel heeft vernield. Deze keer was er een storing in een centrale bij Ramat Aviv is geweest. Na een uur was het opgelost.
Hier in Modiin zijn er geen bovengrondse hoogspanningskabels, hier zijn al de stroomkabels ondergronds aangelegd. Dat is het voordeel als je in een nieuwe stad woont. Maar als er een defect is in een station van het energiebedrijf, of wanneer de vraag te groot is en iedereen zijn airconditioner tegelijk inschakelt, dan bestaat ook bij ons het risico op stroomuitval. Maar nu is alles weer in orde.

Een wetsvoorstel voor belasting op derde woningen is gisteren door de financiële commissie van de Knesset is in eerste lezing aangenomen. Het gaat erom, dat eigenaren van woningen, die meer dan twee woningen bezitten, vanaf het derde appartement een jaarlijkse belasting moeten betalen. Het jaarlijkse bedrag zal naar verwachting niet meer dan 18.000 shekel bedragen. De Minister van Financiën, Moshe Kachlon, belooft hiermee de stijging van de huizenprijzen te stoppen. De wet is bedoeld om de huiseigenaren aan te sporen om huizen te verkopen, zodat het aanbod van woningen wordt vergroot en de prijzen daardoor dalen. Wie zijn huis tot eind oktober 2017 verkoopt, zal zelfs een bonus van maximaal 75.000 shekel ontvangen.
De voorgestelde wet is zeer omstreden. Veel deskundigen menen dat hij zijn doel zal missen. Bij de stemming verlieten leden van de oppositie uit protest de zaal. Er zouden felle discussies zijn geweest.

En dan de nederzetting Amona, die nu steeds meer in een vesting verandert. Honderden, misschien wel duizenden, zijn al in Amona aangekomen om de bewoners te steunen in hun verzet tegen de dreigende uitzetting. Ze slapen in tenten en kassen. Het is erg koud. Men bereidt de nederzetting voor om de veiligheidsdiensten de toegang tot Amona te bemoeilijken. Banden worden op de wegen gelegd afvalcontainers op de straat geleegd, alsof men zich op een gevecht voorbereidt. Ik had bijna gezegd: alsof men zich op een veldslag voorbereidt, maar ik hoop van harte dat het verzet zonder geweld wordt uitgevoerd, zoals gisteren beloofd.

Er hangt ook veel af van het gedrag van de veiligheidstroepen. Politie en militairen worden door psychologen voorbereid op hun moeilijke inzet. We willen niet aan de beelden van 2006 worden herinnerd. De hele situatie is moeilijk voor alle betrokkenen. Niemand wilde dat er een gedwongen ontruiming zou komen. Ik hoop van harte dat de situatie zal niet plotseling uit de hand loopt en dat je erop kunt vertrouwen dat de jeugd in Amona zich ​​zonder geweld zal verzetten. De ontruiming van Amona is niet langer te vermijden. Dat wordt geen rustige Shabbat voor Amona, geen rustige Shabbat voor heel Israël. Ik hoop dat we een ​​rustige en vredige Shabbat ingaan.

Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed. Shabbat Shalom
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.