Groeten uit Israël: Varend door de straten van Haifa

dinsdag 13 december 2016 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De winter is weer terug. Het regent en stormt in het land. Momenteel regent het heel hard in het noorden aan het Meer van Galilea en rond Zichron Ya'akov. Dat is natuurlijk goed voor het meer; het waterpeil is enkele centimeters gestegen, dat moet zo doorgaan.

Tel Aviv in de regen. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

In Jeruzalem is de regen nog niet aangekomen, maar dat is slechts een kwestie van tijd. De komende nacht zou het dan in het hele land van noord tot zuid gaan regenen en onweren. Oké, niet in het hele land. In Eilat zal de zon blijven schijnen, en ook aan de Dode Zee zal er behalve een paar wolken verder niets aan de hand zijn. Daar heerst de zomer verder met aangename temperaturen van rond de 23 graden.

En dan nu het weer voor vandaag in Israël: Deels zware regenbuien met onweer, vooral in het noorden en aan de kust. Harde wind uit het zuidwesten, te koud voor het jaargetijde. Gevaar voor overstromingen. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt momenteel op 213,76 meter onder de zeespiegel.

In Haifa waren al overstromingen, en enkele mensen konden slechts in rubberboten in veiligheid worden gebracht. Dat was verder niet dramatisch, men heeft het met humor geaccepteerd. Ook de komende dagen zal het winterachtig blijven, vrijdag zal het iets warmer worden, maar er is nog steeds kans op regen.

De sirenes klonken in het zuiden in de Negev, in de buurt van de Egyptische grens, werd zojuist gemeld. De schoolkinderen gingen naar de veilige ruimtes. Herinneringen kwamen weer boven. Maar gelukkig werden er geen raketbeschietingen op Israëlisch gebied gelokaliseerd, het bleef stil, zonder een explosie, die men anders zou horen. Aangenomen wordt dat het waarschuwingssysteem lanceringen aan Egyptische zijde heeft waargenomen en daardoor het alarm liet afgaan. Het liep dus allemaal goed af, maar voor de kinderen was het desondanks een onaangenaam begin van de dag.

Droevig was het gisteren op de begrafenis van Omri Nir en zijn pas 10-jarige zoon Ilay. Omri had zijn arm beschermend om zijn zoon gelegd toen hij tijdens een excursie naar de woestijn zijn evenwicht verloor en van een helling stortte. De vader probeerde zijn zoon te redden en stortte samen met hem van de helling. Hij was op slag dood. Zijn zoon bezweek twee dagen later aan zijn zware verwondingen. Wat een tragedie voor de familie, en wat een heldendaad van de vader, die poging om met gevaar voor eigen leven zijn zoon redden. Ik denk dat dit het vaderlijke instinct was. Het is zo jammer dat der kleine Ilay het niet heeft gehaald.
De begrafenis (Foto: Hadas Parush/FLASH90

Honderden mensen begeleidden de vader en de zoon op hun laatste weg. Nu zullen ze voor de eeuwigheid bij elkaar zijn, zoals een familielid zei. Ik kan de familie alleen toewensen dat ze kracht vinden, want het leven gaat door. Het gaat steeds verder door.

En nu nog even over de sport. Zoals ik al zei, het leven moet doorgaan. Gisteren heeft het voetbalteam van Hapo'el Be'er Sheva, Beitar Jerusalem met 3-1 verslagen. Jerusalem kreeg in de 27e minuut de leiding, maar moest zich tegen einde aan de zittend kampioen gewonnen geven. Be'er Sheva heeft al negen speeldagen lang geen nederlaag meer geleden, een nieuw record voor de club.
Bij basketbal verloor Maccabi Tel Aviv voor thuispubliek tegen de basketballers uit het noorden, Galil/Gilboa. Zij verloren krap met 91-92, maar ook dit seizoen lijkt voor Maccabi Tel Aviv geen goed seizoen te zijn. Al drie jaar probeert de vereniging uit de crisis te komen, trainers komen en gaan. Ikzelf vind het goed dat nu ook andere clubs in de top meespelen; het is saai als elk jaar dezelfde club kampioen wordt. Helaas gaat het met Hapo'el Jerusalem momenteel ook niet zo goed.

Het zou mooi zijn als we alleen over zulke problemen zouden kunnen praten. Het minst belangrijke ter wereld.

En nu wens ik u een prettige dinsdag. Op onze redactie werken we nu hard aan onze wekelijks nieuwsoverzicht. Het ga u goed. Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.