Groeten uit Israël: Geen Chanoeka zonder soefganiot

maandag 12 december 2016 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,
Gisterochtend vroeg schreef ik u over de grauwe hemel boven Jeruzalem. Ik dacht al dat de aangekondigde storm sneller was dan voorspeld en elk moment kon losbarsten. Uiteindelijk heeft het gisteren niet geregend, de wolken zijn weer opgelost. Vandaag hebben we weer een prachtige zonnige ochtend. Maar het is wel flink koud ’s ochtends vroeg, maar zonnig. Ik houd van dit heldere, aangenaam koele weer.

Jeruzalem, Tempelplein. (Foto: Hadash Parush/Flash90).

In de loop van de dag zou het weer geleidelijk veranderen. In het noorden en aan de kust zou hier en daar een regenbui zijn. Jeruzalem blijft hier vandaag nog van verschoond en de hemel blijft hier blauw. En morgen zullen we dan het begin van de storm voelen. Regen en onweer, met gevaar voor overstromingen. Het hoogtepunt wordt dan woensdag verwacht. Van noord tot zuid zal het dan stormen, regenen en onweren. In de bergen in het noorden kunnen lichte sneeuwvlokken vallen. Ik heb nu wel veel over het weer geschreven.

Hier is het weerbericht voor vanmorgen in Israël: Helder tot bewolkt, lichte temperatuurstijging. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat momenteel op 213,775 meter onder de zeespiegel.

Een echte winter beleefden we precies drie jaar geleden hier in Jeruzalem. Het had bijna drie dagen aan één stuk gesneeuwd, Jeruzalem was van de buitenwereld afgesneden, honderden automobilisten waren op de toegangswegen naar Jeruzalem vast komen te zitten. Dat was echt een bijzondere winter, u kunt er meer van zien in de Video van de Dag. Wij woonden toen al in Modi’in. Omdat de wegen naar Jeruzalem versperd waren, had ik ‘sneeuwvrij’. Mijn zoon was een beetje bedroefd en vroeg waarom we juist nu, terwijl het in Jeruzalem sneeuwt, naar Modi’in zijn verhuisd. Hij vond het tragisch. Na de sneeuwbui ben ik met hem naar Jeruzalem gereden voor een wandeling in de sneeuw. Zo zag Jeruzalem er drie jaar geleden uit:

Binnenkort vieren we Chanoeka. Dit jaar vallen Kerstavond en de eerste kaars van het Joodse lichtjesfeest samen. Gedurende de acht dagen van Chanoeka (eigenlijk al een paar weken eerder) eet men hier graag de zogenaamde soefganiot. Die zien er uit als een berlinerbol. Normaal worden onze soefganiot met jam gevuld, maar inmiddels zijn er een groot aantal varianten. Soefganiot en Chanoeka horen gewoon bij elkaar.

Maar gisteren meldde zich onze Minister van Volksgezondheid, die de gezondheid van de kinderen in Israël na aan het hart gaat. In het verleden had hij zich al tegen het zogenaamde ‘fastfood’ uitgesproken, ongezond eten werd uit de schoolkantines en kiosken verbannen (of ze er zich allemaal aan houden, is iets anders). En nu heeft hij ook de oorlog verklaard aan de traditionele soefganiot. Hij riep op om af te zien van het eten van deze vette soefganiot. Er zou geen reden zijn om onze kinderen deze soefganiot te geven, die niets met gezonde voeding te maken hebben. Er zouden alternatieven zijn. Ik begrijp wat hij bedoelt. Maar ik ben er alles behalve zeker van of er zich iemand aan deze oproep zal houden. Chanoeka zonder soefganiot?? Dat zou zijn als Pasen zonder paaseieren, u weet wel wat ik bedoel.

Een heel interessante voetbalwedstrijd in het kader van de Israëlische Premier League wordt vanavond gespeeld. De huidige kampioen en in Europa zeer succesvolle club Hapo'el Be'er Sheva speelt tegen Beitar Jerusalem, de club die ik uiteraard steun. Be'er Sheva heeft op de lijst al een voorsprong van 10 punten op de nummer twee, Maccabi Tel Aviv, maar Beitar Jerusalem is altijd goed voor een verrassing. Bijzonder pijnlijk is het feit dat de eigenares van Hapo'el Be'er Sheva de schoonzuster is van de burgemeester van Jeruzalem, Nir Birkat. Ik ben al heel nieuwsgierig naar die wedstrijd.

Zo, beste lezers, mijn artikel van vandaag is vrij van politiek en problemen, en dat is ook wel eens goed.

Ik wens u ene prachtige maandag en ene goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.