Peiling: Netanyahu misschien geen volgende premier?

dinsdag 6 december 2016 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu kan bij de komende algemene verkiezingen zijn functie verliezen, zo bleek uit een enquête die het Israëlische Channel 2 News vorige week heeft gehouden. Likoed en Yesh Atid zouden beiden 25 zetels krijgen.

Uit de enquête blijkt dat indien nu verkiezingen zouden worden gehouden,
– de rechtse Likoedpartij van Netanyahu 25 zetels zou krijgen in de Knesset, 5 minder dan de huidige 30 zetels,
– de centristische partij Yes Atid (Er is Toekomst) van de voormalige tv-presentator Yair Lapid (foto, samen met premier Netanyahu) eveneens 25 zetels zou krijgen, maar liefst 14 meer dan de huidige 11 zetels.

Bij een dergelijke uitslag zal de Israëlische president zorgvuldig moeten overwegen welke partijleider de beste kansen heeft om een stabiele regeringscoalitie te vormen. En indien het die leider niet lukt, krijgt de ander een kans. En dat betekent dat het aantal zetels dat de andere partijen krijgen, van groot belang zou zijn.

De overige resultaten van de enquête:
– De Arabische partijen, verenigd in de Verenigde Arabische Lijst, krijgen 13 zetels, nu 13.
– De pionierspartij Het Joodse Huis krijgt 11 zetels, nu 8.
– De rechtse partij Yisrael Betenoe (Israël Ons Huis) krijgt 8 zetels, nu 6.
– De centristische partij Kulanu (Wij Allemaal) krijgt 7 zetels, nu 10.
– De religieuze partij Shas krijgt 7 zetels, nu 7.
– De religieuze partij Verenigd Torah Jodendom krijgt eveneens 7 zetels, nu 6.
– De linkse Zionistische Unie is de grootste verliezer met slechts 11 zetels, nu 24: 19 zetels voor de Arbeidspartij en 5 voor Hatnua.

Omdat de religieuze partijen hebben gezworen nooit deel te nemen aan een coalitie met Lapid, zouden deze nooit een meerderheidscoalitie kunnen vormen zonder Netanyahu's Likoedpartij.
Anderzijds zou Netanyahu nog steeds een meerderheidscoalitie kunnen vormen die geheel uit rechtse en religieuze partijen bestaat, zonder Lapid.

Deze enquête bevestigt weer dat de Israëlische bevolking verder naar rechts opschuift. De Arbeidspartij en andere linkse partijen worden niet langer als het beste alternatief voor Likoed beschouwd.

De meeste seculiere linkse Israëli's geven vandaag de voorkeur aan de meer centristische standpunten van Yesh Atid, wat duidt op een afwijzing van de openlijk liberale en socialistische standpunten van de Arbeidspartij en linksere partijen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.