Reguleringswet in eerste stemming goedgekeurd

dinsdag 6 december 2016 |  Redactie Israel Today
De controversiële zogeheten Reguleringswet is gisteren in een eerste stemming goedgekeurd door het Israëlische parlement, de Knesset. De wet geldt echter niet voor de nederzetting Amona.

De Reguleringswet werd in de eerste stemming met een meerderheid van 60 tegen 49 stemmen aangenomen door de Knesset. Om een meerderheid voor de wet te verkrijgen was de paragraaf, die betrekking heeft op de te ontruimen nederzetting Amona, uit het wetsvoorstel verwijderd.

Het wetsontwerp was eerder goedgekeurd door het Ministerieel Comité voor Wetgeving, ondanks de kritiek van de juridisch adviseur van de regering Avichai Mandelblit, die zich tegen de wet uitsprak. De wet zou ook in de nieuwe versie, die geen betrekking heeft op de nederzetting Amona, ongrondwettelijk zijn. Ook het Likoedlid Benny Begin stemde met de oppositie tegen het wetsvoorstel. Later deze week zal het wetsvoorstel voor de eerste lezing worden voorgelegd.

Oppositieleider Yitschak Herzog (Arbeidspartij) had zich in zijn toespraak fel tegen de wet uitgesproken en aan het einde van zijn toespraak het wetsontwerp verscheurd. De wet zou een staat voor twee volken steunen en vooraanstaande legerofficieren en politici in gevaar brengen, en hij zou door alle juridische adviseurs zijn verworpen. Hij noemde de wet een zwarte dag voor de Knesset.

De bewoners van Amona hadden scherpe kritiek op de voorzitter van de partij 'Het Joodse Huis', Naftali Bennet. Indien hij en premier Netanyahu er bij de partij 'Koelanoe', onderdeel van de regeringscoalitie, op hadden aangedrongen zich als coalitiepartner te gedragen, dan zou Amona op de landkaart blijven en zouden 200 kinderen en hun ouders niet uit hun huizen worden verdreven.
De bewoners van Amona hebben zich tegen het voorstel uitgesproken om hun huizen en hun nederzetting op een aangrenzend perceel te verplaatsen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.