Groeten uit Israël: populariteit regeringscoalitie neemt af

zondag 4 december 2016 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weekeinde heeft ons Meer van Galilea goed gedaan! Ons familie-uitje naar Tiberias was weliswaar ‘enigszins’ verregend (ik onderdrijf), maar we hebben niettemin plezier gehad. En het feit dat het waterniveau van het Meer van Galilea in twee dagen tijds rond 5,5 cm gestegen is, heeft ons allen verheugd. Ook onder de regenwolken is de natuur aan het Meer van Galilea en op de Golanhoogten prachtig. Juist door de regen konden we de Ayit-waterval (Adelaar-waterval) bewonderen, u ziet hem ook op de foto. Ik heb de volgende video voor u meegebracht:

En dan nu het weer in Israël: Deels helder, deels bewolkt, iets stijgende temperatuur. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. De waterspiegel van het Meer van Galilea is dit weekeinde met 5,5 cm gestegen en staat nu op 213,785 m onder de zeespiegel.
En nu begint er een nieuwe week. Hier in Jeruzalem is de hemel alweer blauw. Eens kijken wanneer we de volgende regenbui krijgen.

Vanmorgen kostte het me veel meer tijd om naar Jeruzalem te komen. De oorzaak was een ongeval op snelweg 1. Mijn navigator, de Israëlische Waze, heeft me daar op tijd op geattendeerd en me een andere route geadviseerd. Anders was ik wellicht uren later op kantoor gekomen. Ik heb al vaker geschreven over de verkeersongevallen hier bij ons. Helaas zijn er ook vannacht drie mensen om het leven gekomen. De auto met de drie inzittenden was op een andere wagen gebotst. Een klein kind raakte zwaargewond maar is gelukkig buiten levensgevaar. Van de beide auto’s is weinig overgebleven. Ze waren met hoge snelheid op elkaar gebotst. In het nieuws werd gezegd dat er op de weg waar dit ongeval plaatsvond, de afgelopen tien jaar 48 mensen bij verkeersongevallen om het leven zijn gekomen. En precies op de plek van dit ongeval zijn de afgelopen 14 jaar al 24 mensen bij ongevallen om het leven gekomen. Misschien is daar toch een probleem dat men zou kunnen verhelpen om de kans op ongevallen te verkleinen. De mens lijkt niet altijd schuld te hebben. Ook al zeg ik steeds dat we te hard rijden. En daar blijf ik bij, want dat heb ik ook dit weekend weer gezien.

Er is een nieuwe politieke enquête gehouden. De vraag was wie het volk zou kiezen als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Het resultaat was verrassend. De Likoed-partij van Benjamin Netanyahu en de Toekomstpartij (Yesh Atid) van Yaïr Lapid zouden ieder 25 zetels krijgen! Momenteel hebben ze 30 resp. 11 zetels.
De Zionistische Unie onder Yitschak Herzog zou van 24 naar nog maar 10 zetels afglijden, de Arbeidspartij zou daarmee op een nieuw historisch dieptepunt komen.
Maar momenteel is niemand geïnteresseerd in nieuwe verkiezingen, zodat de coalitiepartners er met elkaar uit moeten komen, ook al is er een veelheid aan meningen en onenigheid.

Gisteravond heeft Netanyahu, tijdens een overleg in zijn kantoor over de omstreden ‘Reguleringswet’ en de toekomst van de nederzetting Amona, Bezalel Smotrich, knessetlid van de partij Het Joodse Huis, uit zijn kantoor weggestuurd. In dit overleg was o.a. een gesprek gepland met Naftali Bennett, de voorzitter van het Het Joodse Huis. De reden dat hij eruit werd gegooid, waren dingen die Smotrich in een interview had gezegd, namelijk dat Netanyahu noch rechts noch geloofwaardig zou zijn. Dat was te veel voor Netanyahu. Onenigheden binnen de coalitie is het laatste wat de regering nu wil hebben, gezien de recente enquêteresultaten. Hoe het nu verder gaat met Amona, zullen we spoedig zien.

Er ligt een nieuwe, interessante week voor ons. Ik wens u een aangename zondag en tweede Adventsdag. Het ga u goed. Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.