Lieberman: Amona valt niet onder Reguleringswet

donderdag 17 november 2016 |  Redactie Israel Today
Minister van Defensie Avigdor Lieberman zei gisteren in een gesprek met journalisten, dat de 'Reguleringswet', die gisteren in eerste lezing door de Knesset is goedgekeurd, niet de geplande ontruiming van de nederzetting Amona zal verhinderen, omdat de wet alleen betrekking heeft op toekomstige nederzettingen, en niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast.

(Foto: Yonatan Sindel / Flash90).

'Wie beweert dat je de huidige locatie van Amona kunt redden, verspreidt slechts illusies en bedriegt goede burgers, die er al sinds jaren wonen,' zei Lieberman. De enige oplossing zou zijn, de huizen in een nieuwe wijk in Shvoet Rachel op te bouwen.

Lieberman waarschuwde voor mogelijk gewelddadig verzet tegen de ontruiming van Amona. Het Israëlische leger mag niet bij de politiek worden betrokken, het voert alleen de beslissingen uit die door de regering worden genomen. Lieberman benadrukte, dat het in geen geval tot een confrontatie met het leger mag komen. We moeten ons voorbereiden op een eventuele ontruiming van Amona.

De Reguleringswet zal ook niet voor sommige huizen in Ofra kunnen worden gebruikt. Lieberman zei, dat ook in dat geval de bewoners worden bedrogen, wanneer men hen verder laat geloven dat de huizen te redden zijn. 'Al meer dan twintig jaar wonen de mensen in de huizen die werden gebouwd met hulp van de Israëlische regering, en nu blijkt plotseling dat er is gebouwd op grond die in particuliere handen is. De bewoners treft geen schuld. Dit moet worden gecorrigeerd' zei hij.

Verder zei Lieberman dat het nu het belangrijkste is om het met de nieuwe regering in Washington eens te worden over de nederzettingen. Hij noemde daarbij een overeenkomst tussen de voormalige Amerikaanse president Bush en de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon, volgens welke men verder mag bouwen in de gebieden waar een meerderheid van de pioniers wonen.

'Wanneer we het er met de nieuwe Amerikaanse regering over eens kunnen worden, moeten we de gelegenheid benutten en niet meer buiten de bestaande nederzettingen-gebieden bouwen', zei hij verder. 'Wanneer we op de plaatsen kunnen bouwen waar 80 procent van de pioniers wonen, dan is dat een goede zaak. Nu moeten we geduldig wachten op de vorming van de nieuwe regering in Washington, in plaats van grote en eenzijdige plannen te publiceren.' Daarmee bekritiseerde Lieberman de overhaaste vreugde van sommige rechtse politici over de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.