VN stelt Israël verantwoordelijk voor babysterfte Gaza

woensdag 7 september 2016 |  Redactie Israel Today

Israël wordt opnieuw door de Verenigde Naties beschuldigd. Ditmaal is het de Conferentie voor Handel en Ontwikkeling, UNCTAD, die Israël ervan beschuldigt de economische ontwikkeling in Gaza te hinderen en zo ook verantwoordelijk te zijn voor de stijging van het sterftecijfer van baby’s in Gaza. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Dani Danon, heeft het rapport van de UNCTAD scherp veroordeeld.

Het is helaas niet nieuw dat Israël door verschillende organisaties van de Verenigde Naties wordt bekritiseerd en beschuldigd. Ditmaal wordt Israël verantwoordelijk gehouden voor de langzame ontwikkeling van de Palestijnse economie en het verhoogde sterftecijfer van de baby’s in Gaza. In een rapport van de Conferentie voor Handel en Ontwikkeling, UNCTAD, wordt beweerd dat de Palestijnse economie zich tweemaal zo snel zou ontwikkelen zonder de Israëlische bezetting en de beperkingen die Israël aan de Gazastrook oplegt. De militaire acties van Israël in de zogenaamde ‘gebieden’ zouden het economisch herstel na de economische crisis van 2014 flink hebben gehinderd. Het rapport noemt daarbij beperkingen in de bewegingsvrijheid, de vernietiging van woningen, de uitbreiding van Joodse nederzettingen en de inbeslagname van terreinen, waterbronnen en andere natuurlijke bronnen. De bezetting zou volgens het UNCTAD-rapport het Palestijnse volk het recht ontnemen zich te ontwikkelen.

Ook wordt Israël ervan beschuldigd, ook in medische noodgevallen het uitreizen uit da Gazastrook voor medische behandeling onmogelijk te maken, hoewel Israël jaarlijks enkele duizenden zieken uit Gaza voor medische behandeling opneemt, waaronder ook kinderen, inclusief kinderen van Hamasleden. Desondanks beweert het UNCTAD-rapport dat Israël mensen die dringend een medische behandeling nodig hebben, het uitreizen onmogelijk maakt.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Dani Danon, heeft het rapport ten scherpste veroordeeld. Hij zei onder meer: 'Het rapport van de Verenigde Naties staat vol met halve waarheden tegen de staat Israël. Ik eis van de Secretaris-Generaal van de VN dat hij het rapport afwijst. Dit rapport is een lelijke verdraaiing van de waarheid.'

Het rapport maakt volgens hem deel uit van een campagne van de Palestijnse leiding om het conflict op het internationale toneel te brengen, met als doel diplomatische successen te bereiken zonder met Israël te hoeven onderhandelen, aldus leden van de Israëlische delegatie bij de Verenigde Naties.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.