'Iran-akkoord is net als de overeenkomst van München'

zondag 7 augustus 2016 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte vrijdag weer, dat zijn nucleaire overeenkomst met Iran een succes is, en beweerde zelfs dat militaire en veiligheidsfunctionarissen in Israël dit zouden hebben erkend. Het Ministerie van Defensie hekelde Obama's bewering, en premier Benjamin Netanyahu haastte zich om de plooien weer glad te strijken.

Het Israëlische Ministerie van Defensie reageerde snel op de valse beweringen van Obama, en suggereerde dat de Amerikaan een dwaas is als hij Iran nog steeds als een echte partner beschouwt.
'De Israëlische defensietop gelooft dat overeenkomsten alleen waarde hebben, als ze gebaseerd zijn op een bestaande werkelijkheid, en dat ze geen waarde hebben als de feiten ter plaatse volledig het tegengestelde zijn van [de begrippen] waarop een overeenkomst is gebaseerd', aldus de verklaring van het Israëlische Ministerie van Defensie, dat sinds enkele maanden wordt geleid door de hardliner Avigdor Lieberman.

Voorts vergeleken de Israëli's Obama's overeenkomst met Iran met de volstrekt onzinnige overeenkomst van München uit 1938, die de Tweede Wereldoorlog niet verhinderde en de nazi's toestond hun eerste aanvallen ongehinderd uit te voeren.
'De overeenkomst van München heeft de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust niet verhinderd, en wel omdat zijn uitgangspunt, dat nazi-Duitsland een partner kon zijn in elk soort overeenkomst, niet juist was, en omdat de leiders van de wereld in die tijd de expliciete verklaringen van Hitler en de overige leiders van nazi-Duitsland negeerden.'

Het Ministerie van Defensie wees erop, dat de Iraanse leiders Israël en andere landen in de regio blijven bedreigen, en Teheran blijft 'het belangrijkste land ter wereld dat islamitische terreur sponsort, zoals gerapporteerd door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Daarom doet het meer kwaad dan goed, dat Obama de ayatollahs vertroetelt, net als het aanpakken van Hitler met fluwelen handschoenen, wat uiteindelijk leidde tot de vernietiging van een continent en de dood van miljoenen.
Ook minister Tzachi Hanegbi uitte kritiek op de beweringen van de Amerikaanse president.

De reactie veroorzaakte enige paniek voor premier Benjamin Netanyahu, die niet was geïnformeerd over de verklaring van het Ministerie van Defensie voordat deze werd gepubliceerd. Volgens regeringsfunctionarissen belde Netanyahu snel met de Amerikaanse ambassadeur Dan Shapiro om de harde retoriek te bagatelliseren en te bevestigen dat – ondanks onenigheid over de overeenkomst met Iran - Israël Amerika als zijn grootste bondgenoot blijft beschouwen.

De uitspraak van het Ministerie van Defensie komt op een zeer ongelegen tijdstip, meldde The Times of Israel, omdat stafchef Gadi Eisenkot momenteel de VS bezoekt, en een andere hoge Israëlische functionaris onderhandelt over Amerikaanse militaire steun aan Israël voor de komende tien jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.