Shavoe'ot of Wekenfeest: de Torah is voedzaam als melk

vrijdag 10 juni 2016 |  Redactie israel Today, חסידי שניאור זלמן
Zaterdagavond, na het einde van de shabbat, begint het Joodse feest Shavoe'ot, het Wekenfeest oftewel Pinksteren, dat zeven weken, 50 dagen, na Pesach wordt gevierd. Het Hebreeuwse woord שָׁבוּעוֹת shavoe'ot betekent 'weken'. Op dit feest viert men enerzijds het ontvangen van de Tien Geboden op de berg Sinaï, en anderzijds is het ook een oogstfeest, omdat het de tijd is, waarop in Israël de tarwe wordt geoogst.

In bovenstaande video vertelt een meisje ons de geschiedenis van de Uittocht uit Egypte en het geven van de Tien Geboden, en de rol die kinderen hierin spelen. De video is in het Hebreeuws, met Engelse ondertiteling. (Voor meer informatie zie Les-47).

Religieuze Joden bestuderen de hele nacht de Torah, deze nachtelijke Torah-studie wordt in het Hebreeuws 'HaTikoen Chatsor' genoemd, de gebedswake ter verbetering. De hele nacht blijft men wakker, bestudeert samen met anderen de Torah en luistert naar lezingen van rabbijnen. Dan, bij zonsopgang, bidt men samen het ochtendgebed en sluit af met het Shema Yisrael, Hoor Israël.

Het is de gewoonte op deze dag zuivelproducten te gebruiken, als symbool van de Torah, die wegens zijn voedende kracht wordt vergeleken met melk. Erg populair is cheesecake of kwarktaart in al zijn varianten. Een recept hiervoor dit hebben we voor u opgezocht:

Ingrediënten
130 g gesmolten boter, 350 g kaakjes of biscuitjes, verkruimeld, 350 g suiker, 350 g roomkaas (kwark), 3 eieren, sap en schil van 1 citroen, 350 g zure room, bosbessen, aardbeien, frambozen of ander vers fruit van het seizoen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 ° C. Een 23 cm springvorm invetten. Koekkruimels mengen met 4 eetlepels suiker, voeg de boter toe en goed doorroeren. Giet het mengsel in de vorm, goed aandrukken, en in de koelkast 30 minuten afkoelen.
Roer de roomkaas met een (elektrische) mixer zacht, de eieren toevoegen en doorroeren, 250 gram van de suiker er door roeren, en de vanille of citroen er door roeren. Giet het mengsel op het deeg en bak het 45 minuten. Laat het 10 minuten afkoelen.
De zure room met de overgebleven suiker mengen. Wanneer de taart enigszins is afgekoeld, de zure room over de taart gieten en gelijkmatig verdelen, en nog eens 5 minuten bakken, dat geeft een mooie glans. Laat de kwarktaart bij kamertemperatuur afkoelen en vervolgens in de koelkast totdat u hem serveert.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.