Sodastream in de clinch met de BDS-beweging

maandag 6 juni 2016 |  Aviël Schneider
Het Israëlische bedrijf Sodastream maakt apparaten die drinkwater met koolzuur vermengen. Twee jaar geleden zag Sodastream zich gedwongen de vestiging in Ma’ale Adumim op te geven. Oorzaak was de internationale druk die op het bedrijf werd uitgeoefend vooral als gevolg van de BDS-campagne (boycot, desinvestering en sancties).

Voormalige Palestijnse werknemers bij Sodastream zoeken de publiciteit op (Foto: Yediot Achronot).

De BDS-beweging roept op tot het boycotten van producten die in Joodse nederzettingen worden geproduceerd. Maar Sodastream was juist een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen Joodse en Palestijnse burgers. Er werkten vijfhonderd Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever schouder aan schouder met zevenhonderdvijftig Israëlische werknemers. Deze Palestijnen waren de beste ambassadeurs voor een gemengde samenleving van Arabieren en Joden. Israel Today interviewde indertijd een flink aantal Palestijnse werknemers bij Sodastream. Zij waren allemaal even positief over hun baan in de nederzetting tussen Jeruzalem en Jericho.

Sodastream werd gedwongen de vestiging te verplaatsen naar de bedoeïenenstad Rahat ten zuiden van Be’er Sheva. Daardoor verstomde de kritiek van de boycot-activisten, maar intussen hadden ze het bedrijf wel fikse schade toegebracht. En nu klagen de Palestijnen, omdat ze als gevolg van de verhuizing lang niet allemaal een werkvergunning voor Israël kregen. Vierhonderd Palestijnen zijn hun baan twee jaar geleden al kwijtgeraakt. En nu is ook het werkvisum van de resterende 74 Palestijnse werknemers niet meer verlengd. Sommigen van hen werken al zeven jaar bij het bedrijf. (….)

Het Israëlische Ministerie van Economie liet weten dat het van tevoren steeds duidelijk is geweest over het hoofddoel van de verhuizing: banen creëren voor Israëlische werknemers, vooral voor bedoeïenen uit de omgeving van Be’ersheva. Israëlische bedoeïenen hebben dus de Palestijnse werknemers vervangen. De gedupeerden zijn het erover eens dat er twee verantwoordelijk zijn voor dit onrecht: de BDS-beweging en de blinde haat tegen Israël van het Palestijnse leiderschap en hun volgelingen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.