Jeruzalemdag: Jeruzalem viert bevrijding en hereniging

zondag 5 juni 2016 |  Redactie Israel Today
Deze zondag wordt in geheel Israël Jeruzalemdag gevierd, waarop de bevrijding en hereniging van Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog, in 1967, nu 49 jaar geleden, wordt gevierd. Schoolklassen en gezinnen maken uitstapjes naar Jeruzalem, om met Israëls eeuwige hoofdstad feest te vieren. In bovenstaande videoclip ziet u een van de attracties van het Jeruzalemse Lichtfestival.

De dag begon om 11 uur met een herdenkingsplechtigheid voor de Joden van Ethiopische afkomst op de Herzlberg.
Om 14 uur werd een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de gesneuvelde soldaten van de Zesdaagse Oorlog.
's Middags ontvangt de Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat de burgers van de stad in de Davidstoren, het museum van de geschiedenis van Jeruzalem in de oude stad.
Om 19.30 uur vindt de officiële ceremonie van Jeruzalemdag plaats op Ammunition Hill, een oude versterkte plaats in de stad, waar een van de bloedigste veldslagen tegen het Jordaanse leger werd uitgevochten. Het herbergt nu een museum en een nationaal monument.

Vlaggenparade
Ook dit jaar zal de traditionele Vlaggenparade het middelpunt van de festiviteiten zijn; duizenden Joodse Israëli's trekken dansend met Israëlische vlaggen door de Oude Stad. De parade begint om 16 uur in het stadscentrum en zal via de Damascuspoort en de islamitische wijk naar de Westelijke Muur gaan. De Israëlische politie is versterkt en heeft laten weten, dat ze 'compromisloos zal optreden tegen elke poging om de openbare orde te verstoren' en riep de deelnemers op 'zich te onthouden van fysiek of verbaal geweld.'

Omdat Jeruzalemdag dit jaar samenvalt met de eerste dag van de islamitische vastenmaand Ramadan wordt gevreesd dat de vlaggenparade door de oude stad als provocatie kan worden beschouwd en tot gewelddadige confrontaties kan leiden. Daarom is besloten, het tijdstip te vervroegen om confrontaties te vermijden, aangezien de Ramadanvakantie ook vandaag begint. Het precieze begin van de Ramadan wordt door moslimgeestelijken bepaald, afhankelijk van de maanstand.

Het Hooggerechtshof denkt na over de eis, de vlaggenparade niet door de moslimwijk van de Oude Stad te laten gaan om spanningen te vermijden. Vorig jaar liepen volgens de politie meer dan 30.000 mensen door de moslimwijk naar de Westelijke Muur, nadat het Hooggerechtshof eenzelfde eis afwees. Bij de schermutselingen die toen tussen Israëli's en Palestijnen ontstonden, raakten vier agenten licht gewond.

In de middag en de avond zijn er optredens en andere evenementen in de wijken van de stad, met als hoogtepunt de Studentendag-feesten in het Sacherpark met een marathon van uitvoeringen die de hele nacht duren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.