Aanvalstunnel ontdekt ondanks Hamas' beschietingen

donderdag 5 mei 2016 |  Redactie Israel Today, IDF
Eenheden van het Israëlische leger hebben donderdag bij het zuiden van de Gazastrook een aanvalstunnel ontdekt. Hij ligt 28 meter onder de grond, en is slechts enkele kilometers verwijderd van de tunnel die een maand geleden bij de kibboetsen Kerem Shalom en Hoelit werd ontdekt.

De ontdekte tunnel was tot onder Israëlisch grondgebied gegraven, meldde een hoge officier, en schond daarmee de soevereine rechten. De ontdekking van de tunnel was mogelijk geworden door de zich steeds verder ontwikkelende technologie en de inspanningen van de veiligheidsdiensten. Het zal nog enige tijd duren om de tunnel te onderzoeken.

De officier vertelde, dat Hamas woensdag vanuit de Gazastrook vijf mortiergranaten had afgeschoten op eenheden van het Israëlische leger, die met graafmachines en andere apparatuur tunnels opspoorden. Toen ze zagen dat we de tunnel naderden, wilden ze dit verhinderen. De beschieting was niet erg nauwkeurig, merkte de officier op.

Als reactie heeft het Israëlische leger woensdag stellingen van Hamas beschoten, en woensdagavond viel de Israëlische luchtmacht vijf doelen aan in de zuidelijke Gazastrook, niet ver van Rafah. De omgeving van de kibboets Nachal Oz tot aan de grens met de Gazastrook werd tot gesloten militair gebied verklaard om de burgerbevolking te beschermen tegen een mogelijke voortzetting van de beschietingen vanuit de Gazastrook.

De tunnels zijn voor Hamas het strategisch meest belangrijke middel tegen Israël. En nadat Israël tunnels heeft kunnen vinden en vernietigen, vreest men bij Hamas, dat Israël nu dank zij de geavanceerde technologie - die onofficieel al de 'Iron Dome van de Tunnels' wordt genoemd - nog meer aanvalstunnels kan opsporen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.