Pesach is voorbij - Israël viert Mimoena

zondag 1 mei 2016 |  Redactie Israel Today
Zaterdagavond eindigde de Pesachweek, wat het startsein was voor een stormloop naar de bakkers, om na een week weer gerezen brood en andere deegwaren te kunnen eten. In veel huizen begon ook de Mimoenaviering.

Mimoena is een afsluiting van Pesach, die oorspronkelijk door Joden van Marokkaanse afkomst werd gevierd. Het is gebruikelijk het huis voor talrijke gasten open te stellen en Joods-Marokkaanse lekkernijen aan te bieden, zoals de Moefleta, een crêpe-achtige cake, die vaak met honing wordt geserveerd.

Inmiddels wordt Mimoena niet alleen gevierd door Joden van Marokkaanse afkomst en heeft het zich ontwikkeld tot een feest voor iedereen. Op de dag van Mimoena zijn de openbare parken gevuld met veel bezoekers die er picknicken en feesten.

Ook de Israëlische politici gebruiken deze dag graag om zich in het openbaar te tonen. Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sarah waren op bezoek bij de familie Dahan in Yavne, die meer dan 2000 gasten had uitgenodigd. Netanyahu zei dat ze de feestdagen vreedzaam hadden kunnen vieren dankzij de inzet van militairen en andere veiligheidstroepen. Ook de regering onder leiding van de Likoedpartij zou eraan hebben bijgedragen dat Israël een rustige feestweek had, zei hij.

De Israëlische president Reuven ('Rubi') Rivlin was te gast in het huis van Nurit en Pinni Sabach in de stad Ashkelon. De president zegende de aanwezige gasten en de gastheren met de traditionele zegen Tirbechoe Oe'Tes'adoe (Voel je thuis en eet goed).
'Mimoena is veranderd in een nationaal feest voor iedereen. Het is een dag die veel mensen verbindt met de vreugde van het feest en het nieuwe begin, gesymboliseerd door het voorjaar. Dit gevoel van samenzijn moeten we ook meenemen in ons dagelijks leven, niet alleen in goede tijden, maar ook op slechtere dagen', zei de president.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.