Britse Labourpartij opgeschrikt door Nazi-rellen

Sunday, May 01, 2016 |  Charles Gardner
Terwijl ik de middag besteedde aan onderzoek naar het leven en de tijd van Theodor Herzl, die inspireerde tot het ontstaan van de Joodse natie, kwam een mysterieus gevoel van déjà vu over me, toen ik het nieuws hoorde over een felle politieke rel, die in de Britse Labourpartij was uitgebroken over antisemitisme.

Ik had net filmscènes gezien van de schokkende racistische incidenten, die waarschijnlijk tot de vroege dood van Herzl hadden geleid, toen hij zwoer er iets aan te doen.
Maar nu, zo'n 120 jaar nadat zijn campagne om een ​​Joods nationaal tehuis te vestigen van de grond kwam, is het antisemitisme nog steeds wijdverbreid in de machtscentra van Europa.

De Labourpartij, de officiële oppositiepartij van Groot-Brittannië, die traditioneel de steun van de meeste Joden kreeg, is aan het bijkomen van de schokgolven die anti-Joodse uitspraken van enkele leidende personen veroorzaakten.

• We hoorden eerst van een Labourleider bij de Oxford Universiteit, die ontslag nam omdat hij ziek werd van het antisemitisme bij zijn leden.
• Daarna vernamen we dat een jong raadslid van Labour werd gedwongen af te treden. nadat bleek dat zij had getweet dat 'Hitler de grootste man in de geschiedenis' was geweest.
• Nu heeft de vroegere Londense burgemeester Ken Livingstone publiekelijk een Labour-parlementslid verdedigd, dat op vergelijkbare gronden is geschorst. Livingstone beweerde dat Hitler een zionist was, die in 1932 geloofde dat alle Joden naar Israël moesten worden overgebracht.

Die uitspraak lokte een tirade van scheldwoorden uit, niet alleen van tegenstanders, maar ook van velen in zijn eigen partij, waaronder John Mann, een parlementslid uit Nottinghamshire, die hem op straat een 'walgelijke liegende racist' en een 'verdediger van de nazi's' noemde.

Ongeveer 30 parlementsleden van Labour, waaronder een aantal leden van het schaduwkabinet, eisten dat de heer Livingstone uit de partij zou worden gezet (hij is geschorst), en er klonk verontwaardiging over het besluit van de Labourleider Jeremy Corbyn (foto) om de heer Mann een publieke uitbrander te geven. De 'chief whip' (partijmanager) Rosie Winterton zou hebben geweigerd om de heer Mann te schorsen.

Het Labour-hogerhuislid Lord Dubs – die als kind aan de nazi's ontsnapte door het Britse Kindertransport programma – is 'enorm verontrust' door de rel. 'Wat we nodig hebben is stevig leiderschap; de leiding is een beetje traag bij het reageren (op antisemitisme),' vertelde hij in een Brits tv-nieuwsprogramma.

En de Joodse Labour geldschieter David Abrahams, die £ 650.000 aan de partij heeft gegeven, riep de heer Corbyn op om af te treden, en zei dat een nieuwe leider nodig was om de 'kanker' van het antisemitisme weg te snijden.

De historicus Andrew Roberts noemde de bewering van Livingstone een 'grotesk verdraaien van het historische verslag', want 'Het idee dat Hitler ooit een volledig functionerende succesvolle Joodse Staat in Palestina wilde (…) is belachelijk'.

Jeremy Corbyn, die de terreurgroepen Hamas en Hezbollah heeft aangeduid als 'vrienden', ontkent dat de partij zich in een crisis bevindt.
Huiveringwekkend is dat dit zich niet in een donkere uithoek afspeelt, maar in het openbaar, in het centrum van de Britse politiek.

Goddeloosheid
Ik heb wel een gevoel van wat er achter zit. De oorzaak is, denk ik, de toenemende goddeloosheid in het land, vooral in de Labourpartij. Wat een aanfluiting voor een politieke beweging, die is gestart door toegewijde christenen zoals Keir Hardie, die besloten dat hun geloof het verschil moest maken voor de maatschappij door bijvoorbeeld campagne te voeren voor een eerlijker verdeling van de welvaart. Maar wat motiveert hen nu?

Mensen die goddeloos om zich heen slaan naar mensen die bijzonder zijn in Gods ogen. Dat gebeurde bij Hitler; het leidde tot massamoord, en eindigde in een ramp en een nederlaag voor de dictator en zijn volk.

Steven Jaffe, lid van de Joodse Raad van Afgevaardigden, noemde dit punt eerder dit jaar, toen hij zei dat de Holocaust was voortgebracht door goddeloosheid en de afwijzing van geloof.
Hij zei dat de uittocht uit Egypte onmiddellijk werd gevolgd door de strijd met Amalek, die geen enkele reden had om Israël aan te vallen. Er was geen territoriaal geschil of de geschiedenis van conflicten. En zij vielen de zieken en ouderen aan - degenen die het meest kwetsbaar waren (Deuteronomium 25:17-18).
'Het conflict met Amalek is nog niet voorbij,' zei hij. Amalek ontkende God en zijn macht op dezelfde manier als de nazi's, en dit laatste toonde hun gebrek aan barmhartigheid.

De giftige opvatting dat God niet bestaat, leidt natuurlijk tot goddeloos gedrag en denken. Plechtige geloften, nooit meer een nieuwe Holocaust te laten gebeuren, zijn denk ik niet genoeg. Als het geloof in de God van Israël niet wordt hersteld, kan er geen garantie bestaan dat het niet weer zal gebeuren.

De enige veilige plaats is – op de lange termijn – in Gods handen en zijn werk te doen. Ik roep de Labourpartij op om terug te keren naar zijn Joods-christelijke wortels.

Dit artikel is geschreven door Charles Gardner, auteur van de boeken Israel the Chosen en Peace in Jerusalem.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.