Palestijnen woedend omdat Eurovisie hun vlag verbiedt

zondag 1 mei 2016 |  Redactie Israel Today
De organisatoren van het komende Eurovisie Songfestival hebben het publiek verboden met Palestijnse vlaggen te zwaaien, evenals met vlaggen van ISIS, Kosovo en de Baskische beweging. Dat betekent een falen en een zware tegenslag voor de BDS-beweging.

Eurovisie is in heel Europa bijzonder populair, en ook in Israël, dat regelmatig bands en zangers laat deelnemen. Het is bij de via de tv uitgezonden festiviteiten gewoonte geworden, dat mensen in de zaal met de nationale vlaggen van hun favoriete deelnemers zwaaien. Sommigen maken gebruik van de gelegenheid om politieke statements te maken, door met vlaggen te zwaaien die niets met de wedstrijd te maken hebben.

Maar dat gebeurt niet meer. De organisatoren hebben een 'officieel vlaggenbeleid' afgekondigd, dat een aantal vlaggen verbiedt, waaronder de vlag van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die ook de officiële vlag van 'Palestina' is. Men mag niet vergeten, dat de PLO ooit de belangrijkste terroristische organisatie op de wereld was, vergelijkbaar met wat Al-Qaida of ISIS nu is.

Saeb Erekat, die lange tijd de Palestijnse onderhandelaar was en onlangs secretaris-generaal van de PLO werd, was woedend. In een vernietigende brief aan de European Broadcasting Union noemde Erekat het vlaggenbeleid van Eurovisie 'discriminerend en een ernstig misdrijf tegen onze natie'.

Erekat wees erop dat ongeveer 138 landen, waaronder de meeste Europese landen, officieel een Palestijnse Staat hebben erkend. 'We roepen u op om dit schandelijke besluit onmiddellijk in te trekken,' vervolgde hij, en eiste dat de Europeanen hun verontschuldigingen aanbieden aan 'miljoenen Palestijnen over de hele wereld'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.