Israëlische rabbijnen: Het wordt tijd dat de Messias komt

dinsdag 26 april 2016 |  Redactie Israel Today

Net een dag voor het begin van het Pesachfeest afgelopen week kwamen twee van Israëls meest vooraanstaande rabbijnen bij elkaar om te discussiëren over de vertraagde komst van de Messias. Het orthodoxe nieuwsportaal Kikar Hashabbat maakte een opname van hun discussie:

Het waren rabbijn Moishe Sternbuch, hoofd van het Rabbinale Hof en de leider van een van Israëls grootste en invloedrijkste ultraorthodoxe gemeenschappen, en rabbijn Chaim Kanievsky, een vooraanstaande autoriteit in de ultraorthodoxe Joodse maatschappij.

Sternbuch: We leven nu in een moeilijke generatie. Er gaat geen dag voorbij zonder dat iemand zijn vriend vervloekt. Je bent met een situatie bezig, en meteen begint iemand iets anders.

Tijdens de campagne voor de Bnei Israel uit India werkte ik voor uw vader, en we hadden het toen over het enorme aantal Joden (dat naar Israël gebracht moet worden). Maar tegenwoordig willen ze degenen naar het Land brengen die aan het christelijke geloof vasthouden, de zogenaamde ‘Joodse christenen’.

Kanievsky: Voorafschaduwing van de Messias.

Sternbuch: Rabbijn Chaim uit Volozhin interpreteerde hetgeen aan het eind van de Mishna in Sotah staat (‘We zullen niemand hebben om op te vertrouwen, dan onze Vader in de Hemel’ – Sotah 9:15) als een impliciete vloek, dat in de generatie bij de voorafschaduwing van de Messias diegenen die God vrezen, moe zullen worden en het gevecht tegen de zondaren op zullen geven.

Kanievsky: De zevende (periode van zegen) is nog niet ten einde. 'Aan het eind van de zevende zal de Zoon van David komen.' (Babylonische Talmoed, Megillah 17:22.)

Sternbuch: 'De oogst is voorbij, de zomer is ten einde, en we zijn niet gered.' (Jeremia 8:20)

Kanievsky: Volgens de tekenen die in de Gemara (rabbijns commentaar op de Mishnah) zijn beschreven, zou de Messias al gekomen moeten zijn.

Sternbuch (voorlezend uit het Talmoed-commentaar Gemara): ‘De generatie gedurende welke de Zoon van David komt, zal de geleerden vervloeken.’ Rambam schreef dat, voordat de Messias komt, christenen en Ismaëlieten naar het Land Israël zouden komen.

Kanievsky: Wanneer de Messias komt, zal iedereen berouw hebben, en degenen die ‘kale bomen’ zijn, zullen vrucht dragen en geleerden worden.

Sternbuch: Het lijkt erop dat we nu in de ‘generatie van de Messias’ zitten, en dat we, als God het wil, elkaar mogen weerzien bij de komst van de Messias, dat Hij snel moge komen. Dan zullen we de vervulling zien van het vers Toen de HEERE de gevangenen van Sion terug deed keren, waren wij als mensen die droomden (Psalm 126:1 HSV).

Zie ook Belangrijke Rabbi voorspelt dat christenen een bron van de Torah zijn in dagen voor de komst van de Messias

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.