Israëli's blij dat Obama bijna is verdwenen

dinsdag 26 april 2016 |  Redactie Israel Today
Iedereen weet dat de huidige Israëlische en Amerikaanse regeringen niet zo goed met elkaar overweg kunnen. En de vijandigheid van de regering-Obama richting Jeruzalem lijkt in zijn nadagen alleen maar toe te nemen.

Het Witte Huis van Obama heeft 'overweldigende frustratie' ervaren in zijn betrekkingen met de regering van premier Benjamin Netanyahu, zei de Amerikaanse vice-president Joe Biden vorige week. Tijdens een bijeenkomst van de linkse Joodse organisatie J-Street, beschuldigde Biden Netanyahu ervan 'dat hij ons, en wat nog belangrijker is ... Israël in de verkeerde richting beweegt.'

Deze week zijn de resultaten van een enquête van (Hebreeuwstalig) Channel One News gepubliceerd, die laten zien dat bij de Israëli's dezelfde gevoelens leven over president Barack Obama en zijn aanpak van Amerikaanse zaken.

Uit de enquête bleek dat 51 procent van de Israëli's menen, dat ongeacht wie de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, het eindresultaat een positieve verandering voor de Joodse Staat zal zijn. Volgens 26 procent verandert er niets, 15 procent had geen idee, en slechts 8 procent dacht dat de Amerikaans-Israëlische betrekkingen nog slechter kunnen worden dan ze onder Obama waren.

Van de respondenten verwacht 39 procent dat de Democraat Hillary Clinton wint, 30 procent verwacht dat de republikeinse vastgoedmagnaat Donald Trump de volgende Amerikaanse president wordt. Gevraagd wie het beste voor Israël zou zijn, denkt 42 procent aan Clinton en 34 procent aan Trump, hoewel ook wordt verwacht dat Trump beter met Netanyahu kan opschieten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.