Al-Quds Universiteit: academie van terreur

Friday, April 22, 2016 |  Redactie Israel Today
In Israël wordt de Palestijnse Al-Quds Universiteit een academie van terreur genoemd. Al-Quds, de plaats waar de nieuwe generatie van Palestijnse artsen, advocaten en andere academici opgroeit, is volgens Israëlische veiligheidsexperts uitgegroeid tot de broedplaats voor terrorisme van de recente golf van terreur.

Al-Quds ligt in de Arabische voorstad van Jeruzalem Abu Dis, aan de oude weg tussen Jeruzalem en Jericho. De universiteit werd opgericht in 1984 en telt 13.000 Palestijnse studenten uit Jeruzalem en de andere Palestijnse gebieden in Judea en Samaria.

Muhannad Halabi studeerde aan de juridische faculteit van Al-Quds. Hij pleegde de eerste aanval met een mes in de huidige terreurgolf, en doodde twee Israëli's. Sindsdien is hij voor Palestijnse terroristen uitgegroeid tot het symbool van de zogenaamde derde intifada.

Een Palestijnse terreurcel uit Abu Dis, die daar een springstoflaboratorium had en een terroristische infrastructuur vestigde, werd onlangs ontdekt door de Israëlische veiligheidsdienst. Daarbij werden 25 jonge Palestijnen gearresteerd; de meesten van hen bleken Palestijnse studenten van Al-Quds te zijn.
De leider van de terreurcel was de 24-jarige Achmed Gamal Mussa Asaam, die in het verhoor toegaf dat hij in opdracht van Hamas in de Gazastrook Palestijnse studenten voor aanslagen in Jeruzalem had geworven. Er waren ook plannen voor nieuwe zelfmoordaanslagen met explosievengordels, die echter op tijd door de Israëlische veiligheidstroepen werden voorkomen.

Zo had Achmed Asaam twee Palestijnse studenten uit de oude stad van Jeruzalem aangeworven, die een Israëlische identiteitskaart hebben, zodat ze ongehinderd elke controlepost konden passeren. Een van hen is de 22-jarige Ziad Hasam Amran Sanduqa. Het is niet de eerste keer dat de Arabische inwoners van Jeruzalem hun Israëlische identiteitskaart misbruiken voor terroristische doeleinden. Daarmee neemt het wantrouwen ten opzichte van de gehele Palestijnse bevolking nog meer toe.

In de Palestijnse media wordt er vaak over geschreven, hoe op de campus van de Al Quds universiteit Palestijnse terroristen worden vereerd als martelaren. Twee maanden geleden werd (volgens de Israëlische nieuwswebsite Ynet) de Palestijnse terrorist uit Oost-Jeruzalem, Bahaa Aliya, geëerd tijdens een ceremonie in Al-Quds. Hij had de aanval op de Jeruzalemse lijnbus in Talpiot uitgevoerd en daarbij een Israëli doodgeschoten en andere mensen verwond. 2500 Palestijnse studenten namen deel aan de herdenking van de martelaar.

'Terreuruniversiteit Al-Quds' lezen we in de Israëlische media. Er wordt vaak over gediscussieerd, dat de Palestijnse terroristen niet afkomstig zijn uit een radicale marginale groep, maar dat het academici zijn. Zolang er geen einde komt aan de opruiing en de propaganda in de scholen, universiteiten en de Palestijnse media, zal er geen vrede komen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.