Ruzie in kabinet om optreden IDF in 'A'- gebieden

vrijdag 22 april 2016 |  Redactie Israel Today
Volgens de Israëlische media is er een felle confrontatie geweest tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Onderwijs Naftali Bennett (foto), over het optreden van Israëlische troepen op Palestijns gebied tijdens de terreurgolf. Netanyahu heeft zelfs gedreigd Bennett te ontslaan.

De leider van de nationaal-religieuze partij Het Joodse Huis, Naftali Bennett, drong er donderdag tijdens de kabinetszitting op aan, de agenda te wijzigen en te spreken over het onderwerp 'Israëlische veiligheidstroepen in de 'A'-gebieden van de Palestijnse Autoriteit.' Bennett en ook andere ministers staan erop, dat de Israëlische veiligheidstroepen in de Palestijnse gebieden moeten blijven optreden, zolang de Palestijnse terreur niet stopt.
Netanyahu weigerde echter op dit onderwerp in te gaan en werd daarover fel bekritiseerd door Bennett. 'Houd uw beloften', verweet Bennett hem boos. Daarop riep Netanyahu Bennett op 'Houd je rustig, of ik ontsla je uit je ambt.'

De media citeerde ministers, die over de felle discussie tussen Netanyahu en Bennett vertelden. 'Dit is een hoogtepunt in de toch al slechte betrekkingen tussen die beiden,' zei een minister. Een andere minister wees erop, dat de twee niet eerder op die toon met elkaar spraken. Bovendien is er al sinds lang spanning tussen de twee.
Bennett: 'Als Netanyahu daarom wil stoppen met de coalitie, dan moet het maar zo zijn. Dan zal de Israëlische samenleving laten zien, wie zich echt bekommert om de veiligheid van het volk.'

Het Israëlische kabinet is het niet eens over het gedrag binnen de 'A'-gebieden van de Palestijnse Autoriteit, die volledig onder burgerlijke en militaire controle van de Palestijnen staan. Enerzijds mogen volgens de Oslo-akkoorden Israëlische soldaten niet in deze autonome gebieden doordringen, maar anderzijds is de Palestijnse leiding er ook toe verplicht, zelfstandig de terreur te bestrijden. Wanneer dit niet gebeurt, staat Israël er op, zelf Palestijnse terroristen in deze gebieden te arresteren of terroristische plannen te verhinderen.

Het Palestijnse leiderschap onder Machmoud Abbas verwijt Israël, dat de huidige acties van Israëlische soldaten in hun steden de Palestijnse leiders in de ogen van hun eigen bevolking belachelijk maken, en hij wil daarom elke samenwerking op het gebied van veiligheid met Israël annuleren.
Wat de beschuldigingen van Israël betreft, heeft hij geen antwoord op de vraag, hoe hij Palestijnse terreuraanslagen effectief wil verhinderen, vooral omdat hij en andere leiders in zijn kringen zelf ophitsen tot aanvallen op Israëli's.

Bennett vroeg om een stevige aanpak in alle Palestijnse steden, waaronder die in zone A. Netanyahu en zijn minister van Defensie Moshe Ya'alon aarzelen op dit punt. Of de wankele coalitie hierover zal breken, wordt in het land betwijfeld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.