Aanvalstunnel van Hamas gevonden in zuidelijk Israël

maandag 18 april 2016 |  Redactie Israel Today, Arutz Sheva
Bijna twee jaar zijn er verlopen sinds laatste operatie van het Israëlische leger tegen Hamas in de Gazastrook. En in die tijd heeft Hamas niet stil gezeten. Onlangs is weer een terreurtunnel ontdekt, die vanuit de Gazastrook naar Israëlisch gebied is gegraven.

De uitgang van de tunnel bevond zich een paar honderd meter van de grens van Gaza aan de Israëlische kant op vrij terrein, maar hij vormde geen directe bedreiging voor de dorpen of de burgers aldaar. Maar zoals vele van de terreurtunnels die Hamas in de laatste Gazaoorlog heeft gebruikt, vormde hij toch een significante bedreiging, zowel voor het Israëlische leger als voor burgers.

Deze tunnel, die volgens de legerwoordvoerder ongeveer twee weken eerder was ontdekt, was bijzonder groot en ook zeer complex, want hij leidde langs de oostelijke sector van de Gazastrook tot aan het zuidelijke gedeelte, en ging van daar naar de Israëlische kant. Op sommige plaatsen was de tunnel zelfs tot circa 30 meter diep.

Na de ontdekking activeerde het leger snel de benodigde eenheden, om het bouwwerk af te grendelen en te vernietigen. De exacte route van de tunnel en details over het vernietigen werden niet vrijgegeven, omdat het om een zwaar geheime techniek gaat waarover alleen Israël beschikt.

'Wij gaan er momenteel van uit dat Hamas doorgaat met het bouwen van deze tunnels. Onze taak is het voorkomen van aanvallen op onschuldige burgers,' aldus legerwoordvoerder luitenant-kolonel Peter Lerner op de legerradio.
Rapporten over de afgelopen jaren wezen uit dat een groot percentage van de hulp en de bouwmaterialen die Gaza elke maand binnenkomen, door Hamas worden geconfisqueerd om deze tunnels te graven en te stabiliseren.

Op een bijeenkomst in de Gazastrook zei Hamas-leider Ismail Haniyeh vorige week, dat zijn groep zo doorgaat om Israël weer tot een bloedig conflict te provoceren. 'Onze boodschap tot de gevangenen is een in bloed geschreven boodschap. Het geweer en de tunnel zijn onze verplichting.'

Een hoge ambtenaar van de Israëlische veiligheidsdienst zei, dat sinds afgelopen jaar het identificeren van dergelijke tunnels de hoogste prioriteit heeft, daar zij sinds 2014 weer in toenemende mate worden gebouw door Hamas, de Islamitische Jihad en andere terreurgroepen. De Palestijnse media berichtten wel over de activiteiten van het leger bij de grens, maar aanvallen van terreurgroepen bleven uit.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.