Netanyahu: We geven de Golanhoogten nooit op

zondag 17 april 2016 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische kabinet hield zondag zijn wekelijkse vergadering bovenop de Golanhoogten, zodat premier Benjamin Netanyahu de wereld nadrukkelijk kon informeren dat – gezien de huidige situatie – er geen kans is dat Israël ooit de strategisch gelegen hoogvlakte terug zal geven aan Syrisch bestuur.

'De tijd is gekomen dat de wereld onze soevereiniteit hier erkent', zei Netanyahu. Hij maakte onlangs soortgelijke opmerkingen tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry: 'Wij zullen niet van de Golanhoogten afdalen. De internationale gemeenschap moet dit maar accepteren.'

Deze verklaring komt in een tijd, waarin volgens steeds meer evaluaties de Syrische dictator Bashar Assad de voortdurende burgeroorlog zal overleven en aan de macht blijft in Damascus, wat grotendeels te danken is aan de hulp van Iran en Rusland.

Bijna 20 jaar lang werden de Golanhoogten gebruikt als platform voor aanvallen op de regio Galilea, voordat deze door Israël werd veroverd in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Israël annexeerde de Golanhoogten officieel in 1981, maar kwam in de jaren 1990 onder zware Amerikaanse druk om afstand te doen van de controle, als een eerste stap naar het sluiten van vrede met Syrië en de bredere Arabische wereld.
Wanneer Israël onder die druk was bezweken, dan zouden zijn noordelijke steden in deze dagen permanent onder zware bedreiging liggen van groepen zoals ISIS en diverse met Al Qaida verbonden bendes die in Syrië strijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.