Voormalige Iraakse diplomaat op bezoek in Israël

Wednesday, April 13, 2016 |  Redactie Israel Today

Hamad Al-Sharifi, die voor de Iraakse regering reeds als diplomaat in Jordanië en in Koeweit heeft gewerkt, is gisteren voor een bezoek in Israël aangekomen. Bij dat bezoek geldt hij als officiële gast van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Al-Sharifi hoopt op een dag als Iraakse ambassadeur naar Israël te worden gezonden.

Foto: Hassan Kaabiah, de plaatsvervangend woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die Al-Sharifi adviseerde om een bezoek aan Israël te brengen.

Zijn bezoek geldt als een doorbraak, want Israël en Irak hebben tot nu toe geen diplomatieke betrekkingen. Al-Sharifi zal dan ook met zijn Israëlische gesprekspartners enkele barrières doorbreken. Tijdens zijn bezoek ontmoet Al-Sharifi Israëli's van Iraakse afkomst, leden van de Knesset, en religieuze vertegenwoordigers van de drie Abrahamitische godsdiensten. Bovendien zal hij verschillende historische plaatsen bezoeken, zoals bijvoorbeeld de gedenkplaats Yad VaShem.

Voor zijn vertrek naar Israël zei Al-Sharifi dat hij de wens heeft om op een dag de Iraakse ambassadeur in Israël te zijn, en hij sprak zijn dank uit voor de uitnodiging om het 'ware Israël' te komen zien, dat op de Iraakse anti-Israëlische televisie niet te zien is. 'Ik zie mezelf als een vriend van Israël. De mensen moeten begrijpen dat er geen conflict tussen Arabieren en Israëli's is, maar dat het conflict primair van Israëlisch-Palestijnse herkomst is. Ik hoop dat het spoedig ten einde zal zijn en er vrede zal heersen'.

Yonatan Gonen, het hoofd van de Arabischtalige digitale diplomatie op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een toelichting op de Israëlische nieuwssite Ynet, dat de 'komst van de voormalige Iraakse diplomaat aantoont dat de wereld van vandaag geen grenzen kent. We krijgen veel berichten van Irakezen, die uiting geven aan hun steun voor Israël en hun verlangen naar de Joodse gemeenschap.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.