Als liefde genezend werkt

Wednesday, April 13, 2016 |  Esti Eliras
Zelfs tijdens de huidige bloedige terreurgolf laten Israëli’s zich er niet van weerhouden te doen wat ze gewend zijn, namelijk, hun vijanden helpen als die in nood zijn. Yuval Roth behoort tot de groep Israëli’s die zieke en zwaar gehandicapte Palestijnen ophaalt bij een controlepost, en ze naar een ziekenhuis vervoert.

Foto: Yuval Roth haalt het Palestijnse gezin op bij de controlepost.

Vierhonderd Israëli’s doen dat vrijwillig en uit naastenliefde. Roth vertelt onze verslaggever Esti hoezeer dit werk wordt gewaardeerd door Palestijnse gezinnen. Palestijnen verwachten eigenlijk geen hulp van Israëli’s. Er wordt hun wijsgemaakt dat alle Israëli’s slechte mensen zijn.

Roth zegt: ‘Een paar keer per week komen we de drie kinderen van de familie Amar uit het Palestijnse dorp Radsha bij Jenin ophalen. ‘We rijden ze naar het Rambam-ziekenhuis in Haifa.’ Bij de kinderen is er iets mis in hun lichaam met de zouthuishouding. Hun ontwikkeling wordt daardoor gehinderd. Omdat de behandelingen in Palestijnse klinieken geen verandering teweeg brachten, worden die nu voortgezet in het Israëlische ziekenhuis. Zo werd Israël hun reddingsboei.’

De vader van de kinderen noemt de Israëlische vrijwilligers ‘engelen uit de hemel’. Amar: ‘Er rijdt geen bus tussen controlepost Jalame en Haifa. Een taxi zou honderden sjekels kosten en dat kunnen we niet betalen.’ Hij komt woorden te kort om zijn gevoel van dankbaarheid uit te kunnen drukken.

Het bloedige conflict tussen de Palestijnen en Israël wordt door de media vaak voorgesteld alsof er geen enkele vorm van samenwerking bestaat. Maar het leven is sterker dan het conflict.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.