Veel minder terrorisme door aanpak terreurcellen

Wednesday, April 13, 2016 |  Redactie Israel Today
Het aantal terreuraanvallen tegen Israëli's is in de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald, meldde een lid van de Israëlische veiligheidsdienst Shabak zondag in de vergadering van het Israëlische kabinet.

Vooral in de afgelopen maand waren er aanzienlijk minder terreuraanslagen tegen Israëli's dan in voorgaande maanden. In maart werden 20 terreuraanslagen uitgevoerd, tegen 78 in oktober 2015. Deze maand waren er, volgens het lid van de veiligheidsdienst, tot nu toe slechts 3 terreuraanslagen.

De oorzaak van deze daling van het aantal aanvallen zijn de intensieve en geslaagde Israëlische acties tegen terroristische cellen, vooral tegen de organisatie Hamas, die zich de laatste tijd sterk inspande om grotere terreuraanslagen tegen Israël uit te voeren.

Ook is met succes opgetreden tegen ophitsing en het aanmoedigen tot terreuraanslagen, zonder het dagelijks leven te storen van de Palestijnse bevolking, die niet betrokken is bij terroristische acties. Het is de Palestijnse bevolking duidelijk geworden, dat intensivering van de terreuraanvallen tegen Israël niet tot enig resultaat leidt.

In de afgelopen zes maanden, sinds 1 oktober 2015, waren er in totaal 270 terreuraanslagen en pogingen tot aanslagen, voornamelijk met messen, auto's en vuurwapens. Daarbij werden in totaal 29 Israëli's en 4 buitenlanders gedood. (zie afbeelding), en ongeveer 250 mensen raakten gewond.

Premier Benjamin Netanyahu zei tijdens de kabinetszitting, dat Israël vastbesloten zal blijven optreden tegen de terreur. De huidige daling van het aantal aanvallen betekent niet dat we geen grote terreuraanslagen in de toekomst verwachten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.