Jordaanse gastarbeiders voor hotels in Eilat

Wednesday, April 13, 2016 |  Redactie Israel Today
Om tegemoet te komen aan het bestaande tekort aan personeel in de toeristische sector in Eilat, heeft het Israëlische ministerie van Toerisme een plan ingediend. Als onderdeel van het initiatief zullen 500 Jordaniërs naar Israël worden gebracht om in de hotels van de stad te werken.

Het is al de tweede keer, dat werkvergunningen voor 500 Jordaanse burgers worden goedgekeurd. De reden is dat de krapte op de arbeidsmarkt in de zomermaanden toeneemt, wat een negatief effect heeft op de toeristische sector in Eilat, en daarmee ook op de werkgelegenheid en het inkomen van tienduizenden lokale gezinnen die in de toeristische sector werken. Er moet voor ongeveer 12.000 hotelkamers worden gezorgd. Als gevolg van het ontbreken van een stedelijke structuur in Eilat is het tot nu to zeer moeilijk gebleken om voldoende personeel voor dit werk te vinden.

In juni 2014 had de regering het in dienst nemen van maximaal 1500 arbeiders uit Jordanië toegestaan om te zorgen voor een stabiele en tijdelijke oplossing voor het tekort aan personeel. Het gaat daarbij om dagloners, die in de avond naar Jordanië terugkeren en vooral worden ingezet voor het schoonmaken, de keuken, of voor roomservice.

De overeenkomst is ook gunstig voor de relatie tussen Israël en Jordanië. Initiatieven van de Israëlische regering om Israëli's te vinden voor het werk waren niet succesvol.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.