Video van de dag: Van watertekort tot water genoeg

woensdag 6 april 2016 |  Redactie Israel Today, State of Israel, PBS News Hour
Jarenlang werd in Israël gevraagd, elke druppel water te sparen. In de beginjaren kenden de pioniers zelfs het begrip 'zionistische douche,' wat inhield dat de waterkraan pas open ging na het inzepen en wassen, zodat je met heel weinig water toch schoon werd. Maar nu heeft Israël genoeg water. Hoe komt dat?

Sinds de oprichting van het land vecht Israël tegen gebrek aan water, en het land heeft zich inmiddels ontwikkeld tot wereldleider bij het zuiveren en hergebruiken van afvalwater. Van al het afvalwater van het land wordt 85 procent gezuiverd en hergebruikt in de landbouw. Dit maakt landbouw mogelijk in voorheen te droge woestijngebieden. Er is ook water, dat zo wordt gezuiverd dat het weer als drinkwater kan worden gebruikt.

In Spanje, dat op de wereldranglijst achter Israël komt, wordt slechts 19 procent van het afvalwater hergebruikt. Omdat nog veel andere landen kampen met watergebrek is Israël graag bereid zijn kennis en technologie op het gebied van zuivering, druppelbevloeiing en het ontzilten van zeewater te delen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.