Israëlische groep helpt uitgezette vluchtelingen

Tuesday, April 05, 2016 |  Redactie Israel Today, IsraAID in Griekenland

Zoals door de EU besloten en overeengekomen met de Turkse regering, is deze week begonnen met het uitzetten van vluchtelingen van Griekenland naar Turkije. Volgens dit besluit wordt iedere vluchteling, die na 20 maart 2016 aankomt, meteen naar Turkije teruggestuurd. Als tegenprestatie zal Turkije een [forse] financiële tegemoetkoming van de EU ontvangen.

IsraAID, een internationale humanitaire hulporganisatie, werkt al sinds afgelopen jaar in Griekenland en andere delen van Europa, waaronder Servië, Kroatië en de uiteindelijke landen van bestemming van de vluchtelingen. Teams van IsraAID, bestaande uit Joodse en Arabische Israëli's, blijven hulp verlenen in de vorm van apparatuur, medische procedures en psychosociale ondersteuning, vooral nu de spanningen tussen het lokale bestuur en de vluchtelingen toenemen.

Onlangs zijn vluchtelingen in verschillende regio’s van Griekenland begonnen met protesten tegen de beslissing, hen terug te sturen.
Noodhulpteams van IsraAID, waaronder medisch deskundigen en psychosociale therapeuten, werden ingezet om de vluchtelingen te begeleiden en om te verzekeren dat ze gedurende de uitzetting een correcte behandeling en de nodige hulp krijgen.

Veel vluchtelingen voelen zich gefrustreerd en staan voor een onzekere toekomst. De meesten van hen hebben familieleden die al in Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken zijn aangekomen en daar gewend beginnen te raken en hopen dat ze de komende maanden met hun familieleden verenigd zullen worden. Hoewel men verwachtte dat de uitwijzing spoedig zou plaatsvinden, werden velen onvoorbereid opgepakt en moesten zij hun weinige bezittingen snel inpakken, zonder te weten wat er vervolgens zou gebeuren.

De frustratie neemt toe in de kampen met duizenden vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Irak en elders, vooral door de vrees dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar hun land van herkomst, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden.

Alleen al in 2015 staken meer dan een miljoen vluchtelingen de zee over van Turkije naar Griekenland, in de hoop dat ze via de Balkanroute in landen zoals Duitsland een veilig heenkomen zouden kunnen vinden. Maar die route is onlangs gesloten en duizenden zitten vast in vluchtelingenkampen overal in Griekenland.

'IsraAID werd een toonaangevende organisatie [in heel Griekenland], niet alleen vanwege zijn taalvoordeel voor Arabisch sprekende teams, maar ook vanwege hun begrip voor de cultuur, gebaseerd op kennis van vergelijkbare culturen en van werkzaamheden van IsraAID in Jordanië en in Noord-Irak, aldus Na'ama Gorodischor, de directeur voor internationale programma’s van de organisatie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.