Geen stroom voor Bethlehem; eerst schuld betalen

dinsdag 5 april 2016 |  Redactie Israel Today
Het energiebedrijf van de Staat Israël heeft de levering van elektriciteit aan Bethlehem beperkt. De maatregel zal binnen de komende twee weken ook worden uitgebreid tot andere gebieden van de Palestijnse Autoriteit, zo werd gezegd.

Een paar dagen geleden werd de levering van elektrische energie aan Jericho reeds beperkt. Israël levert op de Westbank elektrische energie via verscheidene Palestijnse distributiebedrijven.
Israël ziet zich helaas gedwongen naar deze maatregel te grijpen, om de leiding van de Palestijnse Autoriteit te bewegen tot het betalen van hun schulden voor levering van elektriciteit, een schuld die is opgelopen tot ongeveer 405 miljoen Euro.
'De leiding van het energiebedrijf maakt duidelijk, dat hij van plan is alle mogelijkheden te gebruiken om eindelijk deze schulden van de (door het buitenland gesteunde) Palestijnse Autoriteit te incasseren en een verder oplopen van het bedrag te voorkomen.'

Vorig jaar januari heeft het energiebedrijf meerdere malen voor een korte tijd de stroomtoevoer onderbroken, omdat de PA een groot bedrag schuldig was gebleven. Er werd ook wat geld ingehouden van de reguliere afdracht van belastinggelden om de schuld gedeeltelijk af te lossen. [Israël heft invoerrechten op goederen voor de PA en draagt dit geld af aan de PA].

Visserijzone verbreed
Als 'bewijs van goed gedrag' heeft Israël intussen voor de Gazastrook de visserijzone in de Middellandse Zee vergroot van zes tot negen mijl.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.