Amerikaanse visum-website vermeldt Israël niet

maandag 4 april 2016 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse blogger Elder van Ziyon heeft gewezen op een verontrustende 'gevoeligheid' van de 'officiële Amerikaanse VISA diensten.' Op de lijst staan per werelddeel de landen vermeld – maar bij Cyprus ontbreekt de vlag, en Israël ontbreekt geheel, alleen Jeruzalem en Tel Aviv staan vermeld – zonder vlag.

Het ontbreken van de Cypriotische vlag is waarschijnlijk een indicatie van het Amerikaanse ongenoegen over de verdeling van het eiland tussen Turkije en Cyprus. Het weglaten van deze vlag is wel beledigend voor de Cyprioten, maar het tonen ervan zou door de Turken als nog beledigender worden beschouwd – en Turken hebben langere tenen.

Aangezien deze website is verdeeld in regels, die elk een land vertegenwoordigen, betekent dus dat die regels scheiding maken tussen Jeruzalem en Tel Aviv, dat zij twee landen vertegenwoordigen, maar welke? Omdat Israël niet op deze lijst met landen staat vermeld, verschijnen Tel Aviv en Jeruzalem als een soort van niet-geïdentificeerde, exterritoriale steden.

Uit de bekend gemaakte e-mails van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is gebleken, dat zij nogal anti-Israël standpunten heeft en negatieve gevoelens heeft over de regering-Netanyahu. Het is echter niet realistisch om te veronderstellen dat zij of de huidige minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, deze visumwebsite heeft goedgekeurd.

Waarschijnlijk komt die opdracht van administratief personeel dat de ontwerpers van de website opdracht gaf om Israël te verbergen. Wanneer dit het geval is, dan wijst de scheiding van Tel Aviv van Jeruzalem op de consequente Amerikaanse weigering om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen. Wie 'Tel Aviv' of 'Jeruzalem' aanklikt, komt echter wel op dezelfde informatiepagina terecht, waarop de naam 'Israël' ontbreekt.

Maar wat is de betekenis van het weglaten van de naam van het land? Is dit een teken van het Amerikaanse ongenoegen met de Israëlische 'bezetting', of – zoals Elder of Ziyon suggereert – capituleert Amerika, net als Europa, voor de islam en accepteert het een houding van 'westelijke dhimmitude' (de (al dan niet vrijwillige) onderwerping van niet-moslims aan moslims). Dat zou verklaren waarom Tel Aviv door de ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als de zoveelste bezette Palestijnse stad kan worden beschouwd.

Wanneer Israël zou worden vermeld, zouden de Palestijnen zich veel meer opwinden dan de Joden vanwege het niet vermelden van hun land. Daarom besloot deze website, die wereldwijd door Amerikaanse ambassades en consulaten wordt gebruikt, dat het beter is om Israël te beledigen door te doen alsof het land niet bestaat, dan de Palestijnen – met hun lange tenen – te beledigen door te zeggen dat Israël bestaat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.