Tijd voor betrekkingen tussen Indonesië en Israël?

Friday, April 01, 2016 |  Redactie Israel Today

Premier Benjamin Netanyahu heeft in Jeruzalem hooggeplaatste Indonesische journalisten ontmoet, die op uitnodiging van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Israël bezoeken, en heeft opgeroepen tot het aanknopen van officiële betrekkingen.

Foto: Premier Netanyahu tussen de Indonesische journalisten.

Betrekkingen onderhouden met de Aziatische eilandenstaat met zijn meer dan 237 miljoen inwoners is in zoverre bijzonder, dat de absolute meerderheid er moslim is. Indonesië geldt met 200 miljoen islamitische inwoners als het land met de grootste islamitische bevolking ter wereld.

'De tijd is rijp voor officiële betrekkingen tussen Indonesië en Israël. We hebben veel mogelijkheden om op het gebied van water en technologie samen te werken. Israël heeft heel goede relaties met veel landen in Azië, vooral China, Japan, India en Vietnam,' aldus Netanyahu.

Daarnaast wil Israël zijn betrekkingen met Afrika, Zuid-Amerika en Rusland verdiepen. De betrekkingen met de Arabische wereld zijn eveneens aan het kenteren. 'Wij zijn in feite bondgenoten in de strijd tegen de radicale islam. De betrekkingen tussen Israël en Indonesië moeten veranderen. Ik heb meer dan slechts een paar Indonesische volgers op Facebook. Het is tijd voor verandering. De redenen die dit verhinderden, zijn niet meer relevant, en ik hoop dat uw bezoek daarbij zal helpen.

'Indonesië steunt onafhankelijkheid Palestina'
Premier Netanyahu ontving inmiddels een afwijzend antwoord op zijn oproep. In de Jakarta Post zei de Indonesische buitenlandwoordvoerder Arrmanatha Nasir, dat zijn land een onafhankelijke Palestijnse Staat blijft steunen en niet op Netanyahu's woorden ingaat, meldt nieuwssite Arutz Sheva. 'Wij willen duidelijk stellen dat de steun en inspanningen van Indonesië voor de onafhankelijkheid van Palestina niet zal veranderen'

De afwijzing van Netanyahu's uitgestoken hand volgt na een incident medio maart, toen Israël de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi niet toestond door Israël te reizen om in Ramallah haar Palestijnse collega te ontmoeten, nadat zij had geweigerd op haar reis ook Israëlische functionarissen te ontmoeten. Hierdoor was zij gedwongen haar Palestijnse ambtgenoot in de Jordaanse hoofdstad Amman te ontmoeten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.