Eerste Israëlische ambassadrice overleden

vrijdag 1 april 2016 |  Redactie Israel Today
Esther Herlitz, voormalig lid van de Knesset, winnaar van de Israël Prijs en de eerste vrouw die Israël als ambassadeur in het buitenland vertegenwoordigde, is op 24 maart overleden op de leeftijd van 94 jaar.

Ze werd in 1921 in Berlijn geboren en emigreerde in 1933 met haar familie naar Israël. Haar vader, Georg Herlitz, was de oprichter van de Centrale Zionistische Archieven in Jeruzalem.
Esther Herlitz trad in 1946 toe tot het Corps Diplomatique van de Jewish Agency en diende in de jaren 1950 als Israëlische consul in New York. Ze behoorde tot de wegbereiders voor de opbouw van relaties tussen Israël en de Amerikaanse Joden en vooraanstaande Amerikaanse politici.

Bovendien behoorde ze tot het onderhandelingsteam inzake de herstelbetalingen van Duitsland voor de overlevenden van de Holocaust.
In 1966 werd Herlitz naar Denemarken gezonden om daar Israël te vertegenwoordigen als de eerste vrouw met de functie van ambassadeur.

Later werd ze lid van een van de voorlopers van de huidige Arbeiderspartij, en ze was meerdere jaren lid van de Knesset. In die functie was ze weer de eerste vrouw die lid werd van de Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie. Herlitz wordt als een pionier op het gebied van gelijkberechtiging beschouwd.

Vorig jaar werd Esther Herlitz voor haar bijdrage aan de Israëlische samenleving onderscheiden met de hoogste prijs van de Staat Israël, de Israël Prijs.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.